Jadalny muchomor. Jego kilogram kosztuje nawet 600 zł
To jedyny jadalny muchomor. Muchomor cesarski. Jego kilogram kosztuje od 200 do 600 zł za kilogram.
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | MAT Pixabay.com
Tomasz Turczyn
Jedyny jadalny muchomor. Muchomor cesarski
Według Wikipedii muchomor cesarski ma średnicę 8-20 cm, początkowo niemal kulisty, później płaskołukowaty, u starszych okazów płaski. Powierzchnia gładka i naga, czasami z resztkami osłony. Brzegi kapelusza wyraźnie prążkowane, barwa jaskrawopomarańczowa do czerwonopomarańczowej, później blednąca do złotożółtej i bladożółtej.
Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?
Jest pospolity na południu Europy, a w Europie Środkowej rzadki. W polskiej literaturze opisano jego tylko jedno stanowisko nad Odrą. W Polsce uważany za gatunek wymarły.
Muchomor cesarski pojawia się od lipca do października pod dębami i kasztanem jadalnym. W starożytności grzyb był uważany za rarytas godny stołu cesarskiego i stąd jego nazwa.
UWAGA - muchomory w Polsce są śmiertelnie trujące.