Kraków: O pierniku kasztelańskim na krakowskim jarmarku w hiszpańskiej prasie. Trochę zagmatwane, ale prawdziwe. Mamy powód do kulinarnej dumy!
To gorąca informacja: hiszpańska prasa rozpisuje się o pierniku z Libuszy. Wszystko za sprawą portalu larazon.es, który zaprasza na bożonarodzeniowe jarmarki. Nie tylko te na Półwyspie Iberyjskim, ale w Europie, a konkretnie w Krakowie.
Uchwycił go monitoring. Nagranie z Rossmanna trafiło do sieci
Hiszpańskie zaproszenie na... krakowski jarmark
Materiał, o którym mowa nosi tytuł Najbardziej niedoceniany jarmark bożonarodzeniowy w Europie: wygląda jak coś z bajki, a loty są tanie i stanowi
- Ostatni miesiąc roku zaprasza do miejsc, gdzie Boże Narodzenie świętuje się z entuzjazmem, z iluminacjami, jarmarkami i bajkową atmosferą. A jeśli jest jedno miejsce, które spełnia wszystkie te kryteria, to jest to Kraków. To polskie miasto łączy w sobie historię, piękno i tradycję, a w grudniu przemienia się w prawdziwie magiczną, świąteczną krainę czarów - czytamy na wstępie.
W grudniu Rynek Główny - największy w średniowiecznej Europie - staje się epicentrum polskich świąt Bożego Narodzenia, a jarmark bożonarodzeniowy uważany jest za jeden z najpiękniejszych na kontynencie.
Hiszpańska opowieść o libuskim pierniku
Nie obwarzanek ani kutia, ale piernik
I tu znów nie ma nic dziwnego. Kto choć raz był w tym czasie w Krakowie, te wie, że jest tam naprawdę pięknie. W zależności od zasobności kieszeni można przechadzać się między straganami i kosztować potraw albo poprzestać na przechadzce.
Laura Mesonero Ortiz, hiszpańska reporterka, autorka tekstu tak opisuje krakowski jarmark: Znajdziesz tam mnóstwo straganów z tradycyjnym jedzeniem, rękodziełem, drewnianymi zabawkami i ręcznie malowanymi ozdobami świątecznymi. Dostępne są również typowe słodycze i grzaniec - korzenne grzane wino, które rozgrzewa od chłodu, podczas gdy w tle rozbrzmiewają kolędy i spadają płatki śniegu.
- Wśród straganów targowych jedno z nich wyróżnia się swoim produktem: słynnymi piernikami bieckimi. Receptura tego rzemieślniczego przysmaku, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad pięćdziesięciu lat. Wyrabiane ręcznie tradycyjnymi metodami, pierniki wyróżniają się ciastem, leżakowanym w dębowych skrzyniach, co nadaje im bogaty smak i niepowtarzalny aromat. Starannie dobrana mieszanka przypraw i delikatna konsystencja uczyniły z nich symbol regionu, uwielbiany zarówno przez mieszkańców, jak i turystów - zachwala.