Kraków: Przedświąteczny karp czekał dziś na mieszkańców na Rynku Podgórskim
Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie - właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy przez ostatnie pięć lat ufundowali ponad 50 tys. porcji świątecznego poczęstunku.
Cała Polska się dowie. Mężczyzna w czerwonej czapce przyłapany
Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z najbardziej lubianych dań wigilijnych. Ryby, których można skosztować w grudniowej akcji w Krakowie, pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. Do Krakowa przyjeżdżają już usmażone i gotowe do zjedzenia. W każdym kolejnym wyznaczonym na poczęstunek miejscu rozdawanych jest około 1500 porcji karpia. Ponadto wśród krakowian rozdawane są tysiące porcji kapusty z grochem.
Akcja, która rozpoczęła się 1 grudnia, jest już za półmetkiem. Przedświątecznego karpia będzie można skosztować jeszcze w dwóch terminach i dwóch lokalizacjach:
- w środę, 10 grudnia - na placu Wolnica, od godz. 16
- w piątek, 12 grudnia - na Rynku Głównym, od godz. 16.