Kujawsko-Pomorskie: Kasyno, refleksologia, domki na wodzie. Na co poszły pieniądze z KPO?
Rządowa pomoc dla firm z branż hotelarskiej, gastronomicznej, turystycznej i kulturalnej była motywowana tym, że to one ucierpiały najbardziej podczas pandemii COVID-19. Środki europejskie rozdzielano w kilku rundach, a na wsparcie mogły liczyć również przedsiębiorstwa z list rezerwowych.
Odporność zwiększana na słono
Wśród pozytywnie ocenionych znalazły się bardzo różnorodne projekty. Gastronomia często rozwijała usługi o catering, a firmy hotelarskie - o typowe usługi turystyczne. Na liście przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia znajdujemy m.in. modernizację toruńskiego Hotelu Czarna Róża oraz przebudowę i... dywersyfikację oferty gastronomicznej restauracji Panorama w Toruniu (ponad pół miliona złotych) "by zwiększyć odporność na kryzysy".
Zagadkowym przykładem jest oceniony pozytywnie projekt spółki Makado, która zaproponowała rozszerzenie działalności nie tylko o wynajem rowerów elektrycznych, ale i gabinet refleksologii (metody alternatywnej, nieuznawanej przez medycynę konwencjonalną red. ) oraz "usługi Apartamentów Snu". Wszystko za 414 tys. zł.
Ogórek, filmy i artystyczna eko-energia
Krzysztof Tillinger i Ewelina Skórcz uruchomili mobilną pizzerię i system rezerwacji online, inwestując niemal 470 tys. zł. Bartosz Wolski postawił na punkt gastronomiczny z całorocznym... ogórkiem (taki zapis znajdujemy w oryginalnym zestawieniu, być może jednak chodzi o ogródek), wynajem domków na wodzie i system rezerwacji - projekt wart ponad pół miliona złotych. W Toruniu L&P Sp. z o.o. zaproponowało plenerowe pokazy filmowe w Hotelu Copernicus, a J.J. Franczak S.C. zainwestował ponad pół miliona złotych w rozbudowę strefy SPA z grotą solną i saunami.
Bydgoski Cross Travel s.c. wprowadził wypożyczalnię łodzi elektrycznych za ponad 509 tys. zł. Z kolei klub muzyczny "Eljazz" Kingi Eliasz zaproponował "rozszerzenie i dywersyfikację działalności artystycznej poprzez wprowadzenie nowoczesnych technologii sprzedaży oraz inwestycje w zieloną energię i efektywność energetyczną" (188 tys. zł).
Nie zabrakło inwestycji w nowoczesne usługi cateringowe - QLINARIA Catering Andrzej Mrówczyński obsługuje firmy i placówki edukacyjne w regionie, a toruńska Firma Gastronomiczna KADR rozszerzyła ofertę o catering i kawiarnię.
Swoją szansę wykorzystał również Pałac Poledno, który za niemal 297 tys. zł wzbogacił ofertę o sale kasyno i multimedialną, tworząc nowe strefy rekreacji dla gości.
KPO w ogniu krytyki na poziomie kraju
Ogólnopolska debata wokół KPO dla sektora HoReCa nabrała tempa po ujawnieniu list finansowanych projektów. Internautów oburzyły dotacje na luksusowe jachty, wirtualne strzelnice, solaria czy sieć "Ministerstwo Śledzia i Wódki". Wiele komentarzy dotyczyło m.in. warszawskiego "Muzeum Ziemniaka".
Ujawniono również zjawisko tzw. czarnego rynku spółek - firm wystawianych na sprzedaż, które jednocześnie otrzymywały fundusze. Premier zapowiedział kontrolę i audyt przyznanych pieniędzy. Ze stanowiska odwołano prezes PARP, a sprawą zajęła się prokuratura.
Wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jan Szyszko nazwał część inwestycji "funduszowym cwaniactwem", zaznaczając, że nie wszystkie projekty realizowały pierwotne cele programu. Dodał jednak, że dotacje dla HoReCa stanowiły niewielką część funduszy KPO.