Kujawsko-Pomorskie: Spadek upraw maku mimo wysokiej pozycji
Na 31 października 2025 r. liczba producentów wpisanych do rejestru maku, który od 2022 roku prowadzi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wynosi 84, natomiast liczba podmiotów skupujących - 5.
Najpierw wzrost produkcji maku, a potem spadek
- W przypadku powierzchni upraw maku, początkowo można było zaobserwować tendencję wzrostową - wspomina KOWR. - W 2022 r. wynosiła ok. 7 ha, najwięcej maku uprawiano w województwie dolnośląskim. W 2023 r. powierzchnia upraw maku wzrosła do ok. 90 ha. Wówczas największa powierzchnia została odnotowana w województwach: świętokrzyskim, zachodniopomorskim i lubelskim.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
W 2024 r. był skok do ok. 150 ha - najwięcej maku uprawiano w województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim i świętokrzyskim.
- Natomiast na dzień 31.10.2025 r. powierzchnia upraw maku spadła i wynosi ok. 117 ha. Obecnie najwięcej maku uprawiane jest w województwach: lubelskim (73,37 ha) i kujawsko-pomorskim (28,23 ha) - informuje KOWR.
W naszym regionie to mniej w stosunku do 2024 r., gdy uprawiano 40,67 ha maku.
W których gminach w 2025 roku można było zobaczyć makowe pola?
- Kowalewo Pomorskie - 0,87 ha
- Kruszwica - 3,97 ha
- Mogilno - 1,69 ha
- Strzelno - 21,69 ha
Największą popularnością wśród producentów maku cieszą się odmiany: Mieszko ok. 74 ha i Agat ok. 38 ha.
Czy można uprawiać mak na własne potrzeby?
Uprawy maku w Polsce reguluje ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii. Dozwolona jest uprawa maku:
- niskomorfinowego - wyłącznie na cele spożywcze, w tym na potrzeby własne oraz na potrzeby nasiennictwa;
- innego niż niskomorfinowy - wyłącznie na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i nasiennictwa.
Mak niskomorfinowy może być przetwarzany we własnym zakresie na cele spożywcze oraz na potrzeby nasiennictwa. Powierzchnia takiej uprawy nie może przekroczyć 1 ha rocznie. Mak niskomorfinowy wykorzystywany jest przede wszystkim jako surowiec spożywczy, np. ziarno makowe, składnik wypieków oraz olej makowy tłoczony z nasion stosowany w gastronomii. Niektóre odmiany maku niskomorfinowego, w związku ze swym atrakcyjnym wyglądem, uprawiane są jako rośliny ozdobne.
KOWR kontroluje producentów oraz skupy maku. Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii kontrolne są wykonywane co najmniej u:
- 10 procent producentów maku w danym roku zbiorów;
- 10 procent podmiotów prowadzących skup maku, z zastrzeżeniem, że kontrole u tych podmiotów nie mogą być przeprowadzane częściej niż co 3 lata.