Łódź: Ramen Festival wraca. Ponad 30 wyjątkowych ramenów, 40 restauracji i wydarzenia towarzyszące!
Dziesiąta edycja Ramen Festival
Ramen Festival 2025 rusza 14 listopada i potrwa do 23 listopada. To jubileuszowa odsłona wydarzenia, organizowanego przez portal Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń, Monopolis i aplikację Glovo. Festiwal od dziesięciu lat przyciąga tysiące gości i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych kulinarnych projektów miasta.
Zobaczyła, co robi mężczyzna. Skandaliczna reakcja. Pokazali nagranie
Ponad 30 ramenów w 40 restauracjach
W tegorocznej edycji udział weźmie 40 restauracji. Rameny pojawią się nie tylko w Łodzi, ale także w Kutnie, Pabianicach, Zgierzu, Bełchatowie i Tuszynie. W menu znajdą się klasyczne wersje, rameny z mięsem, wegańskie i z dodatkami przygotowanymi specjalnie na festiwal. W 2024 roku goście zjedli ponad 10 tysięcy porcji. Organizatorzy liczą, że i tym razem uda się pobić rekord.
Co znajdziemy w miskach?
Restauracje zapowiadają rameny z klasycznym chashu, pastrami, indykiem, karkówką z dzika i dodatkami przygotowanymi specjalnie na festiwal. Wśród nich pojawią się puree kukurydziane, grillowany ananas, konfitura z owoców leśnych, a nawet mini smash burger. Nowością będą dodatki serowe - m.in. serowe tare, czarny cheddar z chili i panierowane kulki.
Wydarzenia towarzyszące
Monopolis przygotuje dodatkowe atrakcje. W restauracji Sendai będzie można zobaczyć plakaty z poprzednich edycji. Odbędzie się także kolacja - ceremonia sushi z live cooking. W przestrzeni kompleksu pojawią się ukryte paczki z gadżetami oraz zaproszeniami do restauracji. Podczas finału zaplanowano warsztaty matchy i zajęcia ceramiczne "Miski Izki". Do wygrania będą książki "Ramen. Zupa szczęścia" Tove Nilsson.