Łódzkie: Regionalne specjały rozpieszczają podniebienie

Z pewnością znasz historię i najważniejsze atrakcje Łódzkiego, ale czy wiesz, jak smakuje ten region? Oto kulinarne specjały, których smak zapamiętasz na zawsze!
Jak smakuje woj. łódzkie?Poznaj wyjątkowe smaki woj. łódzkiego.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images / Elena Fedorina / Zdjęcie ilustracyjne
Patrycja Seklecka

Jak smakuje Łódzkie? Poznaj wyjątkowe smaki regionu

Łódzkie specjały kulinarne cechuje prostota i autentyczność. Kluczem do odkrycia kulinarnego dziedzictwa regionu są przede wszystkim świeże składniki doskonałej jakości - mleko, mięso, warzywa i owoce. Tylko z ich użyciem uzyskasz charakterystyczny smak potraw, którymi od lat zajadają się ze smakiem mieszkańcy tego zakątka Polski. Aby poznać niedoścignione pierwowzory, wybierz się na wycieczkę po regionie szlakiem tamtejszych rarytasów!

Trasa tej niezwykłej, gastronomicznej wyprawy wiedzie głównie przez łódzkie wsie. Tam, gdzie dawni mieszkańcy musieli korzystać z dóbr, które oferowała im natura - świeżego mleka prosto od własnych krów, jaj z przydomowego kurnika, mięsa nieznającego marketowych folii oraz ziół suszonych we własnych domostwach.

"Polska grzęźnie w sporach". Biejat ostro o konflikcie rząd-prezydent

Ser twarogowy z siary

Twaróg wytwarzany ze świeżego mleka mieszkańcy regionu doceniali od dawna.
Twaróg wytwarzany ze świeżego mleka mieszkańcy regionu doceniali od dawna. © GettyImages.com | Elena Fedorina / Getty Images

Jednym z takich specjałów jest ser twarogowy z siary, wytwarzany w powiecie rawskim. Jednolitą masę twarogową, przygotowywaną z pierwszego udoju krowy po ocieleniu, spożywano samą lub z dodatkiem przypraw, np. kminku. Do dziś w rodzinach, w których tradycja ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, twaróg z siary wykorzystuje się także przy wyrobie pierogów, klusek, a nawet ciast.

Twaróg z mleka koziego

W okolicach Eufeminowa ogromną popularnością cieszył się po II wojnie światowej twaróg z mleka koziego. W czasach, kiedy zniszczone i ubogie w zwierzęta hodowlane gospodarstwa zaczęły się odbudowywać, kluczową rolę w wyżywieniu rodzin odgrywały kozy. Ser wytwarzany z ich mleka zawierał wiele cennych witamin, a na dodatek był smaczny i dość uniwersalny. Zsiadłe mleko podgrzewano i wlewano w lniane płótno, czyli wykładonkę. Kawałek materiału następnie wieszano nad miską, do której spływała serwatka, a następnie formowano. Dziś twaróg z Eufeminowa jest lokalnym specjałem, który pieści podniebienia mieszkańców woj. łódzkiego niepowtarzalnym smakiem.

W okolicach Eufeminowa wytwarzano twaróg ze zsiadłego mleka koziego.
W okolicach Eufeminowa wytwarzano twaróg ze zsiadłego mleka koziego. © GettyImages.com | Franz Marc Frei / Getty Images / Zdjęcie ilustracyjne

Kwosek z prażuchami

Na liście regionalnych produktów i potraw musi znaleźć się miejsce także dla kwosku z prażuchami. Kwaskową zupę z delikatnymi kluskami serwowano najczęściej w okolicach Ziemi Kobielskiej. Prawie każda gospodyni w swojej kuchni wykorzystywała kapustę i ziemniaki z własnej uprawy - te proste składniki stanowiły podstawę wspomnianego kwosku i prażuchów. Do ukiszonej wcześniej kapusty dodawano kwas i smażoną słoninę. Taką zupą o dość rzadkiej konsystencji, zalewano kluski z tłuczonych ziemniaków i prażonej mąki pszennej. Danie było smaczne, sycące i niezwykle często gościło na stołach mieszkańców wspomnianych terenów.

Kugiel z Przedborza

Niezwykle ciekawym przykładem przenikania się kulinarnych tradycji w Łódzkiem jest kugiel z Przedborza. Do czasów II wojny światowej, miejscowość licznie zamieszkiwali Żydzi, od których polscy mieszkańcy Przedborza nauczyli się przyrządzać tradycyjną żydowską potrawę, choć w nieco zmodyfikowanej wersji. Tarte kartofle, jaja, bułkę tartą, przypieczoną cebulę i mięso wkładano do garnka. Wypełnione składnikami naczynie trafiało do pieca. Polacy do potrawy dodawali najczęściej tłuste mięso wieprzowe, natomiast Żydzi stawiali na gęsinę. Kugiel często pojawiał się na przedborzańskich stołach, np. podczas świąt - Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy Wszystkich Świętych.

Wybrane dla Ciebie
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇