Mangostan: naturalne wsparcie dla odporności i witalności
W tym artykule:
Mangostan, czyli "król owoców"
Czy kojarzysz ten wyjątkowy owoc? Mangostan, zwany "królem owoców" to przysmak pochodzący z Półwyspu Malajskiego i Borneo. Ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne i pyszny smak, stał się hitem i szybko zyskał fanów na całym świecie. W czym tkwi niezwykłość mangostanu? Dlaczego warto dodać go do swojej diety? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.
Zobaczyła, co robi mężczyzna. Skandaliczna reakcja. Pokazali nagranie
Właściwości odżywcze mangostanu
Mangostan swoją "pozycję" w świecie owoców zawdzięcza silnym właściwościom antyoksydacyjnym - zawiera flawonoidy, ksantonów, katechiny i epikatechiny.
Co ciekawe, badania in vitro i testy na zwierzętach wykazały, że mangostan może mieć właściwości cytostatyczne, jednak ich działanie na organizm człowieka wciąż jest przedmiotem badań.
Zawarta w mangostanie alfa-mangostyna wykazuje działanie przecibakteryjne i przeciwgrzybicze. Z kolei ze względu na zawartość i właściwości przeciwzapalne gamma-mangostyny, spożywanie mangostanu jest polecane osobom cierpiącym na stwardnienie rozsiane i schorzenia reumatyczne.
Mangostan jest też cennym źródłem:
- błonnika pokarmowego,
- koenzymu Q10,
- minerałów (potasu i magnezu),
- witamin (A, C, E, B1, B2, B6).
Na co działa mangostan?
- Neutralizacja wolnych rodników - antyoksydanty (w mangostanie są to ksantony) zawarte w mangostanie zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami.
- Serce i układ krążenia - zawarte w mangostanie potas i magnez korzystnie wpływają na układ krążenia i wspomagają regulację ciśnienia krwi.
- Układ trawienny -ze względu na zawartość błonnika, owoc wspiera działanie układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Układ odpornościowy - ksantony wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego spożywanie mangostanu może korzystnie wpływać na układ odpornościowy i wspierać organizm w walce z infekcjami.
- Kondycja skóry - regularne jedzenie mangostanu korzystnie wpływa na kondycję skóry, dzięki obecnym w owocu antyoksydantom i witaminie C.
Suplementy z mangostanem
Na rynku, oprócz owoców, dostępne są także suplementy diety z mangostanem. To skoncentrowane preparaty (najczęściej w formie kapsułek czy proszku), które - w przypadku braku przeciwwskazań zdrowotnych - można traktować jako dodatkowe wsparcie.
Ekstrakty z mangostanu mogą obniżać poziom "złego cholesterolu". Najczęściej 1 kapsułka zawiera 500 mg wyciągu z owocni mangostanu.
Mimo wszystko, przed rozpoczęciem suplementacji warto wybrać się do lekarza, który oceni twój stan zdrowia i pomoże ci dobrać odpowiednią dawkę suplementu.
Mangostan - przeciwwskazania
Niektóre osoby mogą być narażone na niekorzystne działanie mangostanu (w postaci owoców i suplementów), chociaż jest on powszechnie uważany za bezpieczny. Jeśli należysz do którejś z poniższych grup, przed włączeniem mangostanu do swojej diety koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
- Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe - mangostan może nasilać działanie leków, co zwiększa ryzyko krwawień.
- Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne/problemy z odpornością - z powodu działania stymulującego układ odpornościowy, spożywanie mangostanu przez tę grupę osób także wymaga konsultacji lekarskiej.
- Osoby przyjmujące leki na serce i cukrzycę.
- Osoby cierpiące na choroby nerek - mangostan jest źródłem potasu, a jego nadmierne spożycie nie jest rekomendowane osobom z chorobami nerek.
- Alergicy (szczególnie z alergiami na owoce egzotyczne).
- Ciąża i karmienie piersią.
Jak jeść mangostan?
Mangostan, podobnie jak wiele innych owoców, spożywa się na surowo. Skórka mangostanu jest niejadalna, pyszny i zdrowy jest natomiast biały miąższ, który najłatwiej wydobyć łyżką lub palcami. Wystarczy "nadkroić" skórkę na krzyż, rozdzielić (ruchem przypominającym rozchylanie muszli) i wyciągnąć białe części owocu.
Innym, prostszym sposobem jest delikatne naciśnięcie na środek owocu, dzięki czemu jego zewnętrzna warstwa rozdzieli się, ukazując soczyste wnętrze.
Podczas obierania mangostanu postaraj się nie uszkodzić delikatnego miąższu.
Jak smakuje mangostan?
Smak mangostanu często porównywany jest do smaku liczi, z wyczuwalną nutą truskawek, brzoskwiń, a nawet ananasa - połączenie słodkiego i kwaśnego smaku sprawia, że mangostan jest niezwykle orzeźwiający.
Mangostan znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, m.in. jako dodatek do sałatek, koktajli, sosów, składnik lodów. Niekiedy serwuje się go także z daniami wytrawnymi - Azjaci dodają mangostan do potraw dla przełamania smaku.
Źródła: doz.pl, dietetycy.org.pl, ekologisfood.pl