Na lekki obiad ugotuj najlepszy bigos z cukinii. Prosty, aromatyczny i tani. Latem nie mogę się nim nasycić, a z kiełbasą smakuje na medal
Bigos z cukinii to pomysł na pyszny, pożywny obiad, idealny do zrobienia latem. Taki bigos warzywny najlepiej smakuje w sezonie na cukinię, kiedy warzywo jest młode, słodkie i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Sprawdź przepis i podaj ten wyśmienity obiad, który nie wymaga wysiłku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Karolina Głogowska
Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny miszmasz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. W warzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.
Bigos z cukinii – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 40 minut.
Porcja: dla 4-6 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 4 średnie pomidory,
- 8 pieczarek,
- 1 pęto wędzonej kiełbasy,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.
- Kiełbasę pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.
- Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.
- Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
- Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.