Na lekki obiad ugotuj najlepszy bigos z cukinii. Prosty, aromatyczny i tani. Latem nie mogę się nim nasycić, a z kiełbasą smakuje na medal

Bigos z cukinii to pomysł na pyszny, pożywny obiad, idealny do zrobienia latem. Taki bigos warzywny najlepiej smakuje w sezonie na cukinię, kiedy warzywo jest młode, słodkie i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Sprawdź przepis i podaj ten wyśmienity obiad, który nie wymaga wysiłku.
Bigos z cukiniBigos z cukini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Karolina Głogowska

Jeśli kochasz bigos, lekka i letnia wersja tej potrawy z pewnością także przypadnie ci do gustu. Nie robimy jej jednak z kapusty, ale z cukinii i pomidorów. Dlaczego bigos? Bo mamy tutaj warzywny miszmasz. Kwaskowaty posmak zapewnia dodatek przecieru pomidorowego, a podwędzany aromat – kiełbaska. W warzywnym bigosie nie może zabraknąć grzybów, ale latem lepiej postawić na pieczarki niż grzyby suszone. Na koniec dodajemy jeszcze typowe dla bigosu przyprawy. W przeciwieństwie do bigosu z kapusty, to danie robi się bardzo szybko. Jest gotowe od razu do zjedzenia i smakuje wybornie.

Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska

Bigos z cukinii – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

Porcja: dla 4-6 osób.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 4 średnie pomidory,
  • 8 pieczarek,
  • 1 pęto wędzonej kiełbasy,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój ją na drobne kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki.
  4. Kiełbasę pokrój na małe kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek z cebulą oraz cukinię. Podsmaż ok. 5 minut, dodaj kiełbaskę i pieczarki. Smaż jeszcze 5 minut.
  6. Pomidory sparz i także pokrój na kawałki. Wrzuć do warzyw na patelnię.
  7. Wlej bulion i duś całość 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
  8. Duś warzywa, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇