Podlasie: Ogromna inwestycja, która ma wesprzeć rolnika i producenta
Inwestycja w przyszłość regionalnej żywności i medycyny
Umowa na projekt "Ekosystem innowacji Dolina Rolnicza 4.0" została podpisana we wtorek między władzami województwa podlaskiego a Podlaskim Funduszem Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0. Projekt jest współfinansowany w wysokości 43 mln zł ze środków unijnych (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego) oraz 2,7 mln zł z budżetu województwa. Partnerami projektu są kluczowe podlaskie uczelnie:
- Uniwersytet w Białymstoku,
- Uniwersytet Medyczny w Białymstoku,
- Politechnika Białostocka,
- Instytut Technologii i Innowacji Politechniki Białostockiej.
Dolina Rolnicza (...) jest dla nas taką płaszczyzną współpracy województwa ze światem biznesu, ze światem nauki - mówił podczas konferencji prasowej Łukasz Prokorym, marszałek województwa podlaskiego.
Podkreślił, że jednym z pierwszych kroków obecnego zarządu województwa było usamodzielnienie spółki Dolina Rolnicza, aby mogła ona efektywnie prowadzić współpracę i tworzyć innowacyjne produkty.
Synergia nauki, rolnictwa i biznesu
Jacek Piorunek, członek zarządu województwa podlaskiego, jasno określił cel projektu:
Celem jest stworzenie systemu, w którym powstaną produkty żywnościowe lub produkty lecznicze, stworzone przede wszystkim przez podlaskiego rolnika, wytworzone przez podlaskiego biznesmena i scertyfikowane i zbadane przez świat nauki również województwa podlaskiego.
Andrzej Parfieniuk, prezes Doliny Rolniczej 4.0, zaznaczył, że spółka koncentruje się na trzech kluczowych obszarach: rolnictwie, żywności i medycynie. Choć przyznane środki nie są przeznaczone bezpośrednio dla rolnictwa, pośrednio przyniosą mu korzyści. Mowa tu o wspieraniu produkcji rolnej, wdrażaniu lepszych technologii oraz stworzeniu przyjaznego systemu certyfikacji, który potwierdzi najwyższą jakość produktów przy niskich kosztach dla rolników i producentów żywności.
Żywność prozdrowotna z Podlasia
Prof. Marcin Moniuszko, rektor Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, podkreślił znaczenie współpracy z nauką:
Ważne jest nie tylko to, by nasza podlaska żywność, która jest najlepsza w Europie, nie tylko syciła, nie tylko nie szkodziła, ale byśmy także mogli przekazać nowym rzeszom konsumentów, że produkty żywnościowe wyprodukowane tutaj, na Podlasiu, dzięki współpracy np. z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku, przez naszych rodzimych producentów, mogą wywierać konkretne efekty prozdrowotne.
Jego zdaniem pozwoli to producentom i przetwórcom wyróżnić się na rynku, oferując żywność o walorach leczniczych, wykraczających poza smak i ekologię.
Prof. Marta Kosior-Kazberuk, rektor Politechniki Białostockiej, zwróciła uwagę na doświadczenie uczelni we współpracy z przedsiębiorcami, w tym rolnikami, i zapowiedziała, że PB zajmie się działaniami z wykorzystaniem narzędzi sztucznej inteligencji, w tym badaniem trendów rynkowych.
Prof. Tomasz Bajkowski, prorektor Uniwersytetu w Białymstoku ds. rozwoju, poinformował, że głównym zadaniem UwB będzie realizacja procesów certyfikacji produktów, które będą również wykorzystywane do poszerzania działalności Doliny Rolniczej 4.0.