Podlaskie: Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"
Inauguracja projektu zgromadziła przedstawicieli ministerstwa, świata nauki oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski nawiązał do własnych wspomnień ze szkolnej stołówki.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Kiedyś twaróg z cukrem, dziś świadomy wybór
- Ja pamiętam szpinak, pamiętam marchewkę z groszkiem, kotlet mielony z ziemniakami, czy też makaron z twarogiem i z cukrem. Dzisiaj pewnie te stołówki wyglądają inaczej - wspominał minister.
Krajewski podkreślił, że projekt wpisuje się w szerszą kampanię edukacyjną prowadzoną przez resort.
- Pierwsza "kupuj świadomie", czyli dotarcie do konsumentów, żeby te zakupy, które codziennie robią, prowadzili w sposób świadomy, przemyślany, ale teraz kolejna odsłona "żyw świadomie". Odżywiaj się świadomie i to możemy zrobić dzięki temu pilotażowi - wyjaśniał szef resortu rolnictwa.
Minister wyraził nadzieję, że doświadczenia zebrane podczas pilotażu pozwolą przeprowadzić akcję w całym kraju i kierować ją właśnie do szkół, do miejsc żywienia zbiorowego, gdzie można będzie najważniejsze zasady wprowadzić i utrzymać.
Dane mówią same za siebie
Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, zwróciła uwagę na narastający problem złych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
- Dane mówią same za siebie. Coraz więcej dzieci prowadzi siedzący tryb życia, sięgają po niezdrowe przekąski, życie płynie przed monitorem. Ten projekt to mały krok w kierunku poprawy tej sytuacji - oceniła profesor Gutkowska.
Z pola na stół - pierwsza taka inicjatywa w regionie
Agnieszka Zawistowska, dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku, przedstawiła szczegóły inicjatywy.
- Celem projektu jest systemowa poprawa jakości żywienia w stołówkach szkolnych na terenie województwa podlaskiego. To pierwsza w regionie inicjatywa mająca na celu wprowadzenie lokalnych produktów do stołówek szkolnych - podkreśliła Zawistowska.
Dodała, że organizatorom zależy, aby posiłki serwowane uczniom były nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze i przygotowane z najlepszych lokalnych produktów.
- Wspólnie skrócimy drogę "z pola na stół", wesprzemy lokalnych producentów i nauczymy dzieci, jak dokonywać świadomych wyborów żywieniowych - zapowiedziała dyrektor.
Wyraźny wzrost zachorowań na COVID-19 w województwie podlaskim. W październiku odnotowano niemal 2,5 tys. przypadków | Kurier Poranny
Cztery filary projektu
Projekt pilotażowy "Stołówka stąd!" został zbudowany w oparciu o cztery główne filary. Pierwszym jest jakość - wprowadzenie do szkół świeżej, sezonowej i certyfikowanej żywności. Drugim filarem jest lokalność, czyli skrócenie łańcuchów dostaw poprzez bezpośrednią współpracę szkół z lokalnymi producentami. Trzeci filar to edukacja, mająca na celu podniesienie świadomości żywieniowej uczniów, nauczycieli i personelu stołówek szkolnych. Czwarty element to zero waste - przeciwdziałanie marnowaniu żywności w szkolnych kuchniach.
Pilotaż w województwie podlaskim obejmie dwadzieścia szkół podstawowych i posłuży wypracowaniu modelu, który w przyszłości będzie można wdrożyć w całej Polsce. Projekt realizowany jest przez KOWR we współpracy z partnerami strategicznymi: Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie :STOŁÓWKA STĄD