Podlaskie: Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"

W województwie podlaskim oficjalnie ruszył pilotażowy projekt "Stołówka stąd!", którego celem jest systemowa poprawa jakości żywienia w szkołach. Dwadzieścia szkół podstawowych, w których są stołówki ma szansę skorzystać z lokalnych, świeżych produktów dostarczanych bezpośrednio od podlaskich rolników.
Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"Lokalne produkty na talerzach uczniów z Podlasia
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Agnieszka Domanowska
Agnieszka Domanowska
  • Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"
  • Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"
  • Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"
  • Inauguracja projektu "Stołówka stąd!"
[1/4] Lokalne produkty na talerzach uczniów z Podlasia Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Agnieszka Domanowska

Inauguracja projektu zgromadziła przedstawicieli ministerstwa, świata nauki oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski nawiązał do własnych wspomnień ze szkolnej stołówki.

Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska

Kiedyś twaróg z cukrem, dziś świadomy wybór

- Ja pamiętam szpinak, pamiętam marchewkę z groszkiem, kotlet mielony z ziemniakami, czy też makaron z twarogiem i z cukrem. Dzisiaj pewnie te stołówki wyglądają inaczej - wspominał minister.

Krajewski podkreślił, że projekt wpisuje się w szerszą kampanię edukacyjną prowadzoną przez resort.

- Pierwsza "kupuj świadomie", czyli dotarcie do konsumentów, żeby te zakupy, które codziennie robią, prowadzili w sposób świadomy, przemyślany, ale teraz kolejna odsłona "żyw świadomie". Odżywiaj się świadomie i to możemy zrobić dzięki temu pilotażowi - wyjaśniał szef resortu rolnictwa.

Minister wyraził nadzieję, że doświadczenia zebrane podczas pilotażu pozwolą przeprowadzić akcję w całym kraju i kierować ją właśnie do szkół, do miejsc żywienia zbiorowego, gdzie można będzie najważniejsze zasady wprowadzić i utrzymać.

Dane mówią same za siebie

Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, zwróciła uwagę na narastający problem złych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.

- Dane mówią same za siebie. Coraz więcej dzieci prowadzi siedzący tryb życia, sięgają po niezdrowe przekąski, życie płynie przed monitorem. Ten projekt to mały krok w kierunku poprawy tej sytuacji - oceniła profesor Gutkowska.

Z pola na stół - pierwsza taka inicjatywa w regionie

Agnieszka Zawistowska, dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku, przedstawiła szczegóły inicjatywy.

- Celem projektu jest systemowa poprawa jakości żywienia w stołówkach szkolnych na terenie województwa podlaskiego. To pierwsza w regionie inicjatywa mająca na celu wprowadzenie lokalnych produktów do stołówek szkolnych - podkreśliła Zawistowska.

Dodała, że organizatorom zależy, aby posiłki serwowane uczniom były nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze i przygotowane z najlepszych lokalnych produktów.

- Wspólnie skrócimy drogę "z pola na stół", wesprzemy lokalnych producentów i nauczymy dzieci, jak dokonywać świadomych wyborów żywieniowych - zapowiedziała dyrektor.

Wyraźny wzrost zachorowań na COVID-19 w województwie podlaskim. W październiku odnotowano niemal 2,5 tys. przypadków | Kurier Poranny

Cztery filary projektu

Projekt pilotażowy "Stołówka stąd!" został zbudowany w oparciu o cztery główne filary. Pierwszym jest jakość - wprowadzenie do szkół świeżej, sezonowej i certyfikowanej żywności. Drugim filarem jest lokalność, czyli skrócenie łańcuchów dostaw poprzez bezpośrednią współpracę szkół z lokalnymi producentami. Trzeci filar to edukacja, mająca na celu podniesienie świadomości żywieniowej uczniów, nauczycieli i personelu stołówek szkolnych. Czwarty element to zero waste - przeciwdziałanie marnowaniu żywności w szkolnych kuchniach.

Pilotaż w województwie podlaskim obejmie dwadzieścia szkół podstawowych i posłuży wypracowaniu modelu, który w przyszłości będzie można wdrożyć w całej Polsce. Projekt realizowany jest przez KOWR we współpracy z partnerami strategicznymi: Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie :STOŁÓWKA STĄD

Wybrane dla Ciebie
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥