Polacy nie znają tego dodatku do kawy. Nawadnia, poprawia trawienie i smak
W tym artykule:
Niezwykły dodatek do kawy poprawi jej smak
Dodawanie soli do kawy to wcale nie nowoczesny trend! Już w Turcji przyszłe panny młode serwowały soloną kawę w ramach przedmałżeńskiej tradycji. Podobnie na Tajwanie hitem jest "kawa z solą morską" podawana z soloną pianką mleczną.
Drony zaskoczyły Rosjan. Moment ataku na skład paliw
Jeśli lubisz kawę, ale tylko z dodatkiem cukru lub mleka, bo czarna jest dla ciebie zbyt gorzka to koniecznie musisz dodać do niej szczyptę soli. Co zaskakujące, wcale nie sprawi ona, że kawa stanie się słona, a wręcz przeciwnie, zneutralizuje jej gorzki smak i sprawi, że będzie łagodniejsza. Sprawdziłam i naprawdę działa. Do tej pory piłam tylko kawę z mlekiem, ale dzięki soli przekonałam się do kawy czarnej.
Korzystny wpływ niewielkiej ilości soli na smak kawy udowadniają badania z 1997 r. opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature". Uczestnicy testowali roztwory soli zmieszanej z różnymi smakami. Sól okazała się najlepsza w eliminowaniu goryczy.
- Ku zaskoczeniu okazało się, że sól była znacznie skuteczniejsza w zmniejszaniu odczuwania gorzkiego smaku niż słodki roztwór cukru. [...] Uważa się, że sól wiąże się z receptorami smaku i blokuje wiązanie gorzkich związków z receptorami gorzkiego smaku na języku - tłumaczy wyniki badań Makenzie Bryson Jackson, naukowiec ds. żywności.
Jak działa kawa z solą? To nowe doznania i właściwości
Dodatek soli do kawy przede wszystkim poprawia jej smak, ale też wpływa na jej właściwości zdrowotne:
- zmniejsza gorycz kawy - sól (chlorek sodu) ma zdolność hamowania receptorów smaku gorzkiego na języku. Jony sodu wchodzą w interakcję ze związkami odpowiedzialnymi za gorycz (głównie kofeiną i niektórymi garbnikami), skutecznie je łagodząc. Dzięki temu kawa, która naturalnie jest gorzka (zwłaszcza tanie, ciemno palone lub źle zaparzone ziarna), staje się łagodniejsza w odbiorze, a jej inne smaki (kwasowość, słodycz, nuty orzechowe/czekoladowe) są lepiej wyczuwalne,
- podkreśla inne nuty smakowe - sól jest naturalnym wzmacniaczem smaku. Po złagodzeniu goryczy, słony posmak (jeśli użyje się zbyt dużo soli) może nie być wyczuwalny, ale kawa wydaje się słodsza i pełniejsza w smaku, bez konieczności dodawania cukru. Technika ta jest często stosowana do poprawy smaku kaw parzonych z ziaren o niższej jakości lub parzonych za długo/za gorąco (co prowadzi do nadmiernej ekstrakcji i goryczy),
- wspomaga odchudzanie - dzięki temu, że sól niweluje gorycz, wiele osób może pić kawę bez cukru lub z mniejszą jego ilością. To pośrednia korzyść zdrowotna, ponieważ redukuje się spożycie pustych kalorii i cukrów prostych. Dzięki temu wspomaga też odchudzanie, a sama kawa również przyczynia się do szybszego spalania kalorii,
- poprawia trawienie - niektórzy twierdzą, że sól może łagodzić kwasowość kawy, która u niektórych osób prowadzi do problemów żołądkowych. Nie ma jednak mocnych dowodów na to, by sól była w tym lepsza niż inne, popularne dodatki (np. mleko, czy po prostu kawa z niską kwasowością),
- częściowo nawadnia - sól dostarcza sodu, który jest elektrolitem. Teoretycznie, niewielka ilość sodu może pomóc w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej, co jest szczególnie ważne przy nawadnianiu. Jednak standardowa dieta zawiera wystarczająco dużo sodu, a kawa z solą nie jest istotnym źródłem elektrolitów.
Jak zrobić kawę z solą?
Kluczem jest umiar! Nie chodzi o to, by kawa była słona, ale by sól subtelnie zneutralizowała gorycz. Sól dodaje się głównie do kawy czarnej, bez innych dodatków.
Jeśli parzysz kawę metodami, które mogą wydobywać więcej goryczy (np. French Press, kawiarka) potrzebne będą tylko 3 składniki:
- mielona kawa,
- 250 ml wody,
- szczypta soli (dosłownie kilka kryształków lub 1/4 łyżeczki na cały dzbanek/French Press).
- Przygotowanie:
- Wsyp kawę do naczynia (np. do French Pressa lub do dolnej części kawiarki).
- Dodaj szczyptę soli do zmielonej kawy przed zaparzeniem.
- Zaparz kawę jak zwykle.
Sól możesz dodać także do już gotowej, zaparzonej filiżanki kawy. Jeśli uznasz, że jest zbyt gorzka w smaku dodaj tylko kilka ziarenek soli (dosłownie szczypta między kciukiem a palcem wskazującym) i zamieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby, dodaj minimalnie więcej.
Często poleca się użycie soli do kawy na zimno (cold brew), ponieważ wzmacnia ona ogólny smak i może równoważyć intensywność kawy bez rozcieńczania jej cukrem.
Źródło: Salt enhances flavour by suppressing bitterness Nature