Potrzebni pracownicy. Płacą min. 4 tys. zł na rękę, bez wymogów
W tym artykule:
Zbiory jabłek w sadach są dziś krótkie, ale intensywne
Co roku sadownicy drżą nie tylko o warunki pogodowe, ale i o dostateczną liczbę pracowników, zwłaszcza w latach, gdy plony bywają wysokie.
Pomoc przestała być tak potrzebna przy pracach pielęgnacyjnych, które też są pracochłonne, ale usprawniane dzięki urządzeniom. Przykładem są maszyny do cięcia drzew, później wystarczy ręczna korekta. Jednak zbiór to nadal okres wzmożonego zapotrzebowania na siłę roboczą.
- Zbiór, który obecnie musi być wykonany w bardzo krótkim okresie, w tzw. okienku zbiorczym, by jabłka można było przechowywać w chłodniach ULO, czy DKA, czyli dynamicznie kontrolowanej atmosferze, nawet do 12 miesięcy - tłumaczył nam dr Tomasz Lipa, sadownik, naukowiec i promotor sadów karłowych w Polsce.
- Dlatego też to już nie jest tak jak dawniej, że zaczynaliśmy zbiory na początku września odmian jesiennych i kończyliśmy w listopadzie. Owoce tych 5,6 dominujących odmian w sadach powinny być zebrane w ciągu 3 tygodni, by nadawały się do długiego przechowywania - wyjaśnia ekspert.
Czytaj więcej o współczesnym sadownictwie: Sady już nie będą takie jak dawniej. Rewolucja wśród jabłoni
Praca sezonowa u rolnika. Płacą nawet 12 tys. zł, ale nie w Polsce
Termin zbioru zależy od odmiany. Te późne, do zimowego przechowywania są zbierane na ogół w październiku. Sadownicy pilnie poszukują pracowników. Sprawdziliśmy w ogłoszeniach, jakie mają wymagania i jakie proponują stawki.
Październikowy termin zbiorów potwierdzają sadownicy. "Zatrudnię przy zbiorze jabłek, najlepiej osoby z doświadczeniem. Praca w małym gospodarstwie, stawka godzinowa do ustalenia. Możliwe zakwaterowanie. Praca do końca października", pisze rolnik z Mazowieckiego.
- Podkarpackie. Szukam 2-5 osób do zbioru jabłek z platformy, najlepiej z własnym transportem, stawka 25 zł na godzinę. Możliwość zakwaterowania wtedy stawka 20 zł na godzinę.
- Mazowieckie. Praca sezonowa przy zbiorze jabłek i gruszek z możliwością zamieszkania. 20 zł netto z zamieszkaniem, 22 netto bez zamieszkania. Zatrudnienie od zaraz do 20 października.
- W Świętokrzyskiem potrzebna jest pomoc przy jesiennych zbiorach malin. Płatne 6,5 zł za kg. Możliwy nocleg. W tym samym województwie inny plantator szuka 5 osób do zbioru jabłek. Oferuje stawkę 25 zł za godzinę pracy na rękę. Kolejny przykład z regionu nie wyłamuje się z proponowaną stawką, to 25 na godzinę zrywania jabłek z platformy. Do zadań pracownika należy również sortowanie.
- Dolnośląskie. Gospodarstwo rolne uprawiające sałatę poszukuje pracowników sezonowych do prac polowych przy wycinaniu i pakowaniu sałaty. Wymagania: pracowitość, sumienność i lojalność. Zorganizowane grupki 4-5-osobowe mogą liczyć na dodatek do paliwa. Pracodawca przewiduje stawkę godzinową od 24 zł netto lub stawkę akordowa. Do uzgodnienia.
Przy płacy 25 zł netto za godzinę, 8 godzinach dziennie i 5 dniach w tygodniu, w ciągu miesiąca zbieracz zarobi 4 tys. zł. Praca może jednak trwać dłużej w ciągu dnia, 6, a nawet 7 dni w tygodniu. Wtedy zarobki mogą wzrosnąć do ok. 6-7 tys. zł dla najwytrwalszych.
Więcej obiecuje pośrednik, który szuka pracowników do zbioru jabłek w Niemczech, w zapowiadanym wynagrodzeniem 11-12 tys. zł brutto.
Część rolników oferuje wypłaty codziennie, inni tygodniowo albo po miesiącu. Nie stawiają wymogów, bo i praca nie jest skomplikowana. Cenią jednak doświadczenie, cenne zwłaszcza przy sortowaniu owoców.
Jak zrywać jabłka, żeby dobrze się przechowywały? Liczy się dojrzałość zbiorcza i technika
Aby jabłka zachowały wysoką jakość podczas długiego przechowywania, kluczowe są dwa aspekty: precyzyjny termin zbioru i bardzo delikatna technika zrywania.
Optymalny termin zbioru, to ten, w którym przypada dojrzałość zbiorcza. Czyli wówczas, kiedy są już wyrośnięte i wybarwione, ale jeszcze twarde i kwaśne. Zbieranie jabłek w pełnej dojrzałości konsumpcyjnej (za słodkich) skraca ich trwałość.
Profesjonaliści używają specjalistycznych testów (np. pomiar jędrności miąższu, indeks skrobiowy, zawartość cukrów), by upewnić się, że jabłka mają odpowiednie parametry dla danego okresu przechowywania.
Technika zrywania jest bardzo istotna. Prowadzi się ręczny zbiór z szypułką. Owoc należy objąć całą dłonią, lekko unieść i przekręcić, by łatwo oddzielił się od gałęzi. Należy zerwać jabłko z szypułką, która jest naturalną ochroną przed wnikaniem patogenów.
Zdecydowanie należy unikać obijania, upuszczania i naciskania owoców. Każde obtłuczenie czy uszkodzenie skórki to wrota dla infekcji i źródło szybkiego gnicia.
Kolejny ważny punkt to selekcja. W celu przechowywania zbiera się tylko zdrowe, nieuszkodzone owoce. Po zbiorze owoce należy jak najszybciej schłodzić do optymalnej temperatury przechowywania (zazwyczaj od 0 st. do 4 st.).
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!