Pożegnaj wzdęcia, zaparcia i ból brzucha. 9 najlepszych napojów na zdrowie jelit. Wspomagają trawienie i odporność
9 najlepszych napojów na zdrowie jelit
Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia. Lepsze trawienie, silniejsza odporność, a nawet lepszy nastrój - to wszystko zaczyna się właśnie tam. Okazuje się, że kluczem do sukcesu nie jest tylko odpowiednie jedzenie, ale również to, co pijesz. Oto 9 najlepszych napojów, które zadbają o twój mikrobiom jelitowy, a także ogólne dobre samopoczucie.
1. Kefir
Kefir to sfermentowany napój mleczny, który powstaje w wyniku fermentacji mlekowej i alkoholowej.
Zaczęło się w Biedronce. Akcja 10+10 gratis tylko do 31 października
- Kefir to fermentowany produkt mleczny, który powstaje w wyniku dwóch rodzajów fermentacji: fermentacji cukru za pośrednictwem cukru mlecznego, znanego jako laktoza (fermentacja kwasu mlekowego) oraz fermentacji drożdży za pośrednictwem ziaren kefiru (fermentacja alkoholowa) - wyjaśnia Toby Amidor, dietetyczka i autorka książki "Health Shots".
Napój zawiera bogactwo bioaktywnych związków, które - jak sugerują badania - pomagają zwalczać szkodliwe drobnoustroje w jelitach i innych częściach ciała.
2. Kombucha
Ta musująca, fermentowana herbata jest bogata w żywe probiotyki, które wspierają mikrobiom. Zawiera też przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne.
- Kombucha korzystnie wpływa na zdrowie jelit dzięki fermentacji i probiotykom. Fermentacja wytwarza kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stany zapalne, a także produkują witaminy z grupy B i enzymy odpowiedzialne za zwiększoną odporność - mówi Amy Goldsmith, dietetyczka i specjalistka w żywieniu sportowców.
Jak radzi Goldsmith, szukaj kombuchy o niskiej zawartości cukru, aby była bardziej przyjazna dla jelit.
3. Sok z buraków
Sok z buraków jest bogaty w azotany, które poprawiają przepływ krwi, także w jelitach.
- Może to wspomóc prawidłowe trawienie, pomóc złagodzić ospałość jelit, a nawet zmniejszyć stan zapalny jelit - tłumaczy dietetyczka Maria Lucey.
Sok z buraków jest również bogaty w polifenole, błonnik i betainę, które wspierają pracę wątroby i jelit. Jeśli nie lubisz jego ziemistego smaku, zmieszaj go z sokiem pomarańczowym lub jabłkowym.
4. Jun
Jun to delikatniejszy w smaku odpowiednik kombuchy. Jest to fermentowana herbata, której bazą jest zielona herbata i miód, a nie czarna herbata i cukier jak w przypadku kombuchy. Jun jest łatwiejszy do strawienia, ponieważ ma niższą kwasowość, a fermentacja następuje na bazie miodu. Dzięki temu jest on łagodniejszy dla układu pokarmowego.
- Zawartość probiotyków pomaga w odnowie dobrych bakterii, a zielona herbata dostarcza przeciwutleniaczy, które zmniejszają stany zapalne jelit, a nawet wspomagają równowagę hormonalną u kobiet - podkreśla dietetyczka Samantha Peterson.
5. Sok ze śliwek
100 proc. sok ze śliwek jest naturalnym źródłem błonnika i sorbitolu. Dzięki temu wspomaga układ trawienny i jest doskonałym sposobem na naturalne zapobieganie zaparciom.
6. Herbata imbirowa
Herbata imbirowa stymuluje trawienie i poprawia perystaltykę jelit, co pomaga w regulacji wypróżnień. Jej naturalne właściwości przeciwzapalne i wiatropędne łagodzą wzdęcia i dyskomfort. To idealny i łatwy w przygotowaniu eliksir na uzdrowienie jelit. Wystarczy zalać kilka świeżych plasterków imbiru gorącą wodą i zaczekać aż się zaparzą.
7. Woda z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który wspomaga trawienie, reguluje kwasowość w żołądku i tworzy idealne środowisko dla rozwoju dobrych bakterii. Woda z octem jabłkowym poprawia trawienie i przyspiesza rozkład pokarmu. Wymieszany z wodą i odrobiną miodu, ma zaskakująco łagodny smak.
8. Herbata miętowa
Klasyczna herbata miętowa często stosowana jest w przypadku bólów brzucha i niestrawności nawet u dzieci. Rozluźnia ona mięśnie układu pokarmowego, co jest szczególnie pomocne przy zespole jelita drażliwego (IBS), niestrawności i wzdęciach. To idealny napój, który uspokoi żołądek po posiłku.
9. "Złote mleko" lub "złota kawa"
"Złote mleko" lub "złota kawa", inaczej znana jako latte z kurkumą zawdzięczają swoje właściwości zawartej w korzeniu kurkumy kurkuminie. Ten silny związek jest znany z działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego, co wspiera zdrowie układu trawiennego. Łagodzi stany zapalne jelit i zapobiega pojawianiu się ich, dzięki czemu poprawia pracę jelit i całego układu pokarmowego.
Przy tym wspaniale smakuje, dzięki czemu poprawia także nastrój, a do tego zdrowe jelita to także lepsze samopoczucie. Przygotowanie "złotego mleka" jest też bardzo proste, bo wystarczy do mleka dodać kurkumę oraz przyprawy takie jak cynamon i odrobinę miodu. Te same składniki można dodać także do kawy, aby zrobić "złotą kawę".
Co jeszcze możesz zrobić dla zdrowych jelit?
Zdrowie jelit jest bardzo ważne dla zdrowia całego organizmu oraz dobrego samopoczucia. Nie bez powodu jelita są nazywane "drugim mózgiem". Z badań wynika, że bakterie w jelitach porozumiewają się z naszym mózgiem i wpływają przez to na nasz nastrój. Warto więc dbać o jelita oraz odżywiać mikroflorę jelitową, żeby nie tylko uniknąć wzdęć i zaparć, ale aby ogólnie czuć się dobrze i zdrowo. Pomogą ci w tym napoje wspierające jelita oraz te zdrowe nawyki:
- jedz różnorodnie - staraj się jeść różnokolorowe warzywa i owoce, aby dostarczać swojemu mikrobiomowi różnorodne źródła błonnika. Błonnik odżywia zdrowe bakterie, które regulują trawienie i wspomagają wchłanianie się substancji odżywczych z jedzenia,
- ruszaj się - regularne ćwiczenia fizyczne mają pozytywny wpływ na różnorodność flory jelitowej, a ruch wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom,
- ogranicz alkohol - nadmierne spożycie alkoholu szkodzi mikrobiomowi i zwiększa przepuszczalność jelit.