Prosty błąd w gospodarstwie może słono kosztować
W tym artykule:
Bezpieczeństwo nie tylko przy korzystaniu ze środków ochrony roślin
Dzięki wykorzystaniu środków ochrony roślin można zmniejszać ryzyko chorób roślin lub zwalczać chwasty i szkodniki. Ich użycie nie może odbiegać od instrukcji zawartej na etykiecie. Użytkownicy powinni również pamiętać o zasadach przechowywania, co określają ministerialne rozporządzenie i Kodeks Dobrej Praktyki Ochrony Roślin.
Wybrany ŚOR może być przechowywany w gospodarstwie, ale z zachowaniem pełnej ostrożności, nie może stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt, a także dla okolicznych wód, czy to naziemnych, czy podziemnych.
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w jednej z publikacji przypomina gospodarzom, że produktów nie wolno trzymać w sąsiedztwie żywności, płodów rolnych i pasz dla zwierząt hodowlanych, na przechowanie nie nadają się też budynki mieszkalne, inwentarskie, sienie czy stodoły. Najlepiej, aby ŚOR chować w metalowych szafkach lub specjalnych magazynach.
Gdzie najlepiej przechowywać ŚOR? Magazyn musi spełniać standardy
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin dodaje, że zazwyczaj środki nie mogą być umieszczane w temperaturach niższych niż 0 stopni i nie wyższych niż 30 stopni Celsjusza. Substancje chemiczne, odpowiednio umieszczone, muszą znajdować się co najmniej 20 m od studni, zbiorników wodnych czy cieków.
W pomieszczeniu lub szafce z ŚOR nie może być jedzenia, picia, pasz, innych środków czystości, paliw czy świeżej odzieży. PSOR wymienia, że dostępne są jedynie puste opakowania (umieszczane w specjalnym pojemniku), naczynia do odmierzania preparatów, skażone materiały (umieszczane w specjalnym pojemniku), części narzędzi do opryskiwania.
Jeśli rolnik decyduje się na posiadanie magazynu, musi pamiętać, by podłogi były wykonane z materiałów niepalnych, łatwo zmywalnych i nieprzepuszczalnych, instalacja miała funkcję gazoszczelną i pyłoszczelną, system wentylacji zapewniał regularną wymianę powietrza i miał system awaryjny, a także kanalizacja była oddzielna i neutralizowała ścieki.
Co ważne, trzeba zapewnić okna nieprzepuszczające słońca, termometr i higrometr, apteczkę oraz odpowiednio oznaczyć teren – instrukcja obsługi, objaśnienia symboli, lista produktów i telefony alarmowe.
KRUS uczula rolników, że w okresie letnim ŚOR trzeba chronić przed pożarem – odległość od miejsc podatnych na ogień to minimum 50 m dla dużych magazynów powyżej 1 tony, 20 m dla mniejszych i 10 m dla magazynów ogniotrwałych.
Kontrolami zajmuje się PIORiN
Kontroli miejsca i sposobu przechowywania dokonuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Producenci muszą posiada potwierdzenie odbycia szkolenia ze stosowania ŚOR, ewidencję zabiegów z okresu 3 lat i badanie techniczne opryskiwacza. Niespełnienie wymogów może skutkować karą grzywny.
Źródła: KRUS/PSOR/PIORiN