Przepadam za tym smakiem. Oto zachwycająca kawa karmelowa jak z najlepszej kawiarni
Na spotkania w gronie koleżanek ostatnio zrobiłam kawę karmelową. Bez wielkich przygotowań stworzyłam przyjemną atmosferę, która towarzyszyła pogaduszkom. Polecam ci ją, gdy chcesz zrobić coś wyjątkowego niż zwykła czarna kawa.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | john shepherd/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kawa karmelowa - przepis ze słodkim sosem
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 porcje świeżo zaparzonego espresso,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki syropu lub sosu karmelowego,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- bita śmietana do dekoracji,
- szczypta kakao lub cynamonu.
Jak zrobić kawę karmelową?
Sposób przygotowania:
- Na początku zaparzam dwa intensywne espresso i odstawiam na chwilę.
- Podgrzewam mleko do 40°C i spieniam je przy pomocy spieniacza.
- Do wysokich szklanek wlewam po łyżce sosu karmelowego.
- Wlewam gorące espresso i delikatnie mieszam, żeby syrop się połączył z kawą.
- Dodaję ciepłe mleko, pozostawiając trochę miejsca na wykończenie.
- Na wierzch nakładam bitą śmietanę i posypuję odrobiną kakao lub cynamonu.
- Kawa karmelowa jest gotowa od razu po przygotowaniu.
Dodatki do kawy karmelowej
Taka kawa smakuje najlepiej wtedy, gdy podaję ją jeszcze gorącą. Przy rodzinnych spotkaniach często tworzę mały "kącik kawowy", w którym każdy może sam dodać więcej syropu karmelowego lub inne dodatki, na przykład wanilię, cynamon, rozkruszyć korzenne ciasteczka albo dodać trochę soli w płatkach dla uzyskania kontrastu smakowego i efektu "salted caramel".
Stawiam na rozwiązania, które nie potrzebują wielu składników ani dużego nakładu pracy, a jednocześnie zachwycają moich gości. Kawa karmelowa z pewnością spełnia te warunki. Jest szybka, niedroga, a jednocześnie wygląda i smakuje jak napój z dobrej kawiarni. Smacznego!