Pstrąg trzeci na liście świątecznych ryb Polaków
W tym artykule:
- Poszedłem do marketu po dwa pstrągi. Od razu spojrzałem na etykietę i pierwszy był polski. Dobrze jednak, że następnego też sprawdziłem, bo ten i trzy kolejne pochodziły z Turcji. Zostały wymieszane w lodówce z polskimi - informuje Czytelnik z Bydgoszczy.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
- Opakowania i etykiety są niemalże identyczne - ostrzega Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ). - Często również, widoczny na etykiecie kraj, w którym zapakowano rybę (np. Polska), wskazuje się jako kraj, w którym ją wyprodukowano, podczas gdy wyhodowano ją np. we Włoszech, a w Polsce jedynie wypatroszono i zapakowano.
Do polskich marketów trafiają też pstrągi z Niemiec i Danii.
Wiele godzin transportu wpływa na świeżość ryb
Tymczasem dla klientów liczy się przede wszystkim świeżość ryb.
- O ile pierwotna jakość włoskich pstrągów jest dobra, ponieważ produkowane są zgodnie z normami unijnymi, o tyle wiele godzin w transporcie może już znacznie wpływać na ich walory jakościowe, w tym smakowe - zauważa SPRŁ.
Polska od lat zajmuje czołowe miejsce w Europie w produkcji pstrąga. W 2024 r. wyniosła ona ok. 21,57 tys. ton i była o 2,8 proc. większa w porównaniu do roku poprzedniego. Lokalne hodowle słyną z wysokiej jakości, dbałości o dobrostan ryb i zrównoważonych metod produkcji.
SPRŁ rekomenduje 28 podmiotów, w Kujawsko-Pomorskiem - Zakład Hodowli Pstrąga Mylof w Rytlu, który powstał w lipcu 1975 roku. Produkuje też ryby w trzech ośrodkach na terenach gmin: Czersk, Tuchola i Brusy.
Ile kosztuje pstrąg w Kujawsko-Pomorskiem?
Oferują sprzedaż na miejscu oraz wysyłkową. Za przesyłkę do 20 kg trzeba doliczyć 20 zł. Czas oczekiwania? Jeden - dwa dni robocze. A jakie są ceny?
- pstrąg niepatroszony - 27,50 zł za kg
- pstrąg patroszony ze skrzelami - 34,50 zł za kg
- pstrąg patroszony bez skrzeli - 35,70 zł za kg
- filet z pstrąga - 54 zł za kg.
A ile zapłacimy za pstrąga w marketach?
- patroszony: Auchan - 42,90 zł za kg, Leclerc - 27,99 zł, Delikatesy Centrum - 29,99 zł
- filet ze skórą z pstrąga (Auchan) - 60,90 zł za kg
- filet bez skóry z pstrąga (Auchan) - 66, 90 zł za kg.
Jak sprawdzić, czy pstrąg jest świeży?
Na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że ryba na pewno jest świeża?
- Powinna mieć jasne, błyszczące oczy oraz łuski przylegające do ciała. Skórę musi mieć gładką i elastyczną - wyjaśniają hodowcy. - Warto delikatnie nacisnąć pstrąga. Mięso powinno wrócić do pierwotnego kształtu.
Zapach pstrąga jest delikatny, przypomina wodę.
Trzeba też zwrócić uwagę na jego barwę.
- Należy unikać ryb, które mają matowe lub wyblakłe zabarwienie - zalecają eksperci.
Warto jeść pstrągi, bo zawierają łatwo przyswajalne białko, cenne kwasy tłuszczowe omega-3, bogactwo witamin, a także związki antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przyspieszające regenerację komórek.