Śliwki wędzone kontra suszone na święta. Ceny mocno się różnią
W tym artykule:
Na sklepowych półkach przetwarzane owoce nie są nowością. W formie kandyzowanej, suszonej czy jako chipsy świetnie sprawdzają się jako zamiennik słodyczy. Można też spotkać wędzone, jak chociażby śliwki.
Agnieszka Kaczorowska po raz pierwszy o rozwodzie. "Cieszę się, że nie trwał latami, tylko skończyło się na pierwszej rozprawie" (WIDEO)
Śliwki suszone a wędzone. Jak je przechowywać?
Śliwki suszone, jak sama nazwa wskazuje, poddane są jedynie suszeniu. Ich smak nie ulega szczególnej zmianie. Z kolei wędzone nabierają charakteru i wyrazistości dzięki obecności dymu. Niektórzy twierdzą, że są przez to mniej zdrowe, ale zwolenników i tak nie brakuje. Co ciekawe, wędzić można na dwa sposoby - najpierw susząc owoce lub całkowicie pomijając ten proces.
Owoce najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu lub pojemniku, narażone na wilgoć będą szybko gnić. Nie mogą być też narażone na wysokie temperatury. Otwartą torebkę ze śliwkami można też umieścić w lodówce, produkt zachowa swoje walory.
Jedzenie śliwek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Pomagają w profilaktyce cukrzycy, chorób układu krążenia, a także przy niedoborach błonnika. Na suszone i wędzone owoce powinny z kolei uważać osoby z nadwagą, problemami żołądkowymi oraz alergicy.
Idealne do mięs i ciast. Tyle kosztuje kilogram śliwek wędzonych i suszonych
W okresie przedświątecznym wiele gospodyń zaopatruje się w śliwki, które potem będą dodatkiem do suszu, barszczu, mięsa lub ciast. Zarówno suszone, jak i wędzone, sprawdzą się w przygotowaniu bigosu, zup, farszu lub nadzienia do mięsa. Można je także postawić na stole jako przekąskę.
Przetworzone śliwki kosztują więcej niż świeże w sezonie. Na opatowskim bazarze za węgierkę zwykłą suszoną trzeba zapłacić 30 zł/kg, za damaszkę 25 zł/kg. Jeden z gorlickich targów oferuje śliwkę węgierkę suszoną bez pestki za 25 zł/kg, z pestką za 18 zł/kg. Można też kupić śliwki u lokalnych producentów. Sadownicy zachęcają do zakupu, oto kilka ofert:
- Wielkopolskie. Śliwki suszone i wędzone, 32 zł.
- Świętokrzyskie. Śliwki suszone, 25 zł/kg.
- Świętokrzyskie. Śliwki z suszarni, 20 zł/kg z pestką, 30 zł/kg bez pestki.
- Lubuskie. Sprzedam suszone śliwki, 10 zł/kg bez pestki.
- Małopolskie. Śliwki suszone i wędzone, z własnego sadu, 25 zł/kg.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!