Słupsk: Świeżo, smacznie i estetycznie. Nowy system dystrybucji posiłków w szpitalu

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Słupsku wprowadzono nowy system dystrybucji posiłków. Dotychczasowy system tacowy został zastąpiony przez system bemarowy, który pozwala na serwowanie dań w odpowiedniej temperaturze i w bardziej apetycznej formie.
fot. WSS Słupskfot. WSS Słupsk. Nowy system dystrybucji posiłków w szpitalu
Źródło zdjęć: © fot. WSS Słupsk | fot. WSS Słupsk
Patryk Węzik

W tym artykule:

Zmiana obejmuje wszystkie wydawana każdego dnia posiłki w słupskim szpitalu, czyli ok. 400 – 450 posiłków.

Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska

– Nowy sposób dystrybucji to gwarancja ciepłych, świeżych i estetycznie podanych potraw, co znacząco wpływa na komfort żywienia podczas hospitalizacji – mówi Andrzej Sapiński, prezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.

Za przygotowanie i dystrybucję posiłków odpowiada firma cateringowa dzierżawiąca kuchnię znajdującą się na terenie szpitala. Posiłki przygotowywane w kuchni centralnej są dystrybuowane z pojemników umieszczonych na specjalnych zamkniętych wózkach, które umożliwiają zachowanie właściwej temperatury posiłków przez dłuższy czas.

- Nowy system gwarantuje jeszcze większą czystość mikrobiologiczną posiłków oraz zastawy stołowej. Pacjent otrzymuje na tacy kompletny, estetycznie przygotowany posiłek z zachowaniem odpowiednich temperatur, z uwzględnieniem zaleconej diety – mówi Anetta Barna – Feszak, wiceprezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku. - Nowe rozwiązania mają nie tylko poprawić jakość posiłków, ale również zapewnić racjonalną gospodarkę żywnością poprzez zmniejszenie ryzyka marnowania jedzenia

System bemarowy testowany był w słupskim szpitalu jesienią ubiegłego roku na Oddziale Rehabilitacji i Rehabilitacji Neurologicznej. Po tym gdy sprawdził się i spowodował, że pacjenci byli bardziej zadowoleni z posiłków Zarząd szpitala zdecydował się na jego wprowadzenie w całym szpitalu.

Wybrane dla Ciebie
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Nowy Tomyśl: Liga Socca. Pierwszy historyczny sezon ruszył
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Iwaniska: Pierwszy Jarmark Bożonarodzeniowy już 14 grudnia
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Bydgoszcz: Nauka, sztuka i muzyka w Młynach Rothera
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Grudziądz: III edycja Wielkiego Grudziądzkiego Piernikowania
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Bydgoszcz: Fabryka Zimy w Młynach Rothera na początek grudnia
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
Łódź: Remont ulicy Łanowej. Robotnicy zniknęli, mieszkańcy alarmują
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
"Kmiecik. Legenda mimo woli". Premiera książki o piłkarzu Wisły Kraków
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Uhonorują legendarnego konferansjera. Te kreacje przeszły do historii
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Jasło: Blisko 800 młodych tancerzy na scenie Domu Kultury
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Wrocław: Kapsuła czasu z okazji 80-lecia Politechniki Wrocławskiej
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Łódź: Prognoza pogody na piątek 28 listopada. Będzie do -11 stopni
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
Nowość w "Total War: Warhammer 3". Gracze mogą skupić się na strategii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇