Słupsk: Świeżo, smacznie i estetycznie. Nowy system dystrybucji posiłków w szpitalu
W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Słupsku wprowadzono nowy system dystrybucji posiłków. Dotychczasowy system tacowy został zastąpiony przez system bemarowy, który pozwala na serwowanie dań w odpowiedniej temperaturze i w bardziej apetycznej formie.
Źródło zdjęć: © fot. WSS Słupsk | fot. WSS Słupsk
Patryk Węzik
W tym artykule:
Zmiana obejmuje wszystkie wydawana każdego dnia posiłki w słupskim szpitalu, czyli ok. 400 – 450 posiłków.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
– Nowy sposób dystrybucji to gwarancja ciepłych, świeżych i estetycznie podanych potraw, co znacząco wpływa na komfort żywienia podczas hospitalizacji – mówi Andrzej Sapiński, prezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku.
Za przygotowanie i dystrybucję posiłków odpowiada firma cateringowa dzierżawiąca kuchnię znajdującą się na terenie szpitala. Posiłki przygotowywane w kuchni centralnej są dystrybuowane z pojemników umieszczonych na specjalnych zamkniętych wózkach, które umożliwiają zachowanie właściwej temperatury posiłków przez dłuższy czas.
- Nowy system gwarantuje jeszcze większą czystość mikrobiologiczną posiłków oraz zastawy stołowej. Pacjent otrzymuje na tacy kompletny, estetycznie przygotowany posiłek z zachowaniem odpowiednich temperatur, z uwzględnieniem zaleconej diety – mówi Anetta Barna – Feszak, wiceprezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku. - Nowe rozwiązania mają nie tylko poprawić jakość posiłków, ale również zapewnić racjonalną gospodarkę żywnością poprzez zmniejszenie ryzyka marnowania jedzenia
System bemarowy testowany był w słupskim szpitalu jesienią ubiegłego roku na Oddziale Rehabilitacji i Rehabilitacji Neurologicznej. Po tym gdy sprawdził się i spowodował, że pacjenci byli bardziej zadowoleni z posiłków Zarząd szpitala zdecydował się na jego wprowadzenie w całym szpitalu.