Ten dziwaczny grzyb w polskich lasach to drogi rarytas
Twardzioszek czosnaczek - leśny rarytas omijany przez grzybiarzy
W polskich lasach występuje bardzo często, choć ciężko zobaczyć go wśród okazów prezentowanych dumnie przez grzybiarzy. Twardzioszek czosnaczek lub inaczej grzybnik czosnaczek (Marasmius scorodonius) wygląda nietypowo, ale jest prawdziwym rarytasem - cenią go m.in. Francuzi, którzy za twardzioszki czosnaczki są w stanie zapłacić więcej niż za inne grzyby, takie jak chociażby kurki. W czym sekret tego niezwykłego grzyba?
Przede wszystkim w jego wyjątkowym aromacie. Twardzioszek czosnaczek, za sprawą związków siarki (przede wszystkim disiarczków), pachnie bardzo podobnie do czosnku. Na dodatek woń jest bardzo intensywna, więc przeszukując las najlepiej szukać ich po... zapachu.
Wysuszone zachowują zapach na bardzo długo. Wykorzystuje się go do przyprawiania mięs, zup czy sosów.
Twardzioszek czosnaczek to grzyb przyprawowy, jadalny. Nie warto spożywać go w tradycyjny sposób, bo jego walory smakowe określane są jako "nieszczególne". Jako przyprawa sprawdza się jednak znakomicie!
Jak wygląda grzybnik czosnaczek?
Grzybnik czosnaczek jest niewielkim grzybem o długim (od ok. 2 do 6 cm) i wąskim trzonie koloru ciemnobrązowego, ciemniejszego w dolnej części. Średnica kapelusza jest wypukła, prosta lub z zagłębieniem w środku, może osiągnąć rozmiar do 3 cm i przybierać barwy od jasnego brązu do koloru jasnoochrowego.
Gdzie występuje twardzioszek czosnaczek?
W Polsce twardzioszki czosnaczki występują pospolicie (w lasach iglastych i liściastych), najczęściej na szczątkach roślin.
Czy twardzioszka czosnaczka można pomylić z innym grzybem?
Tak, twardzioszka czosnaczka można pomylić np. z twardzioszkiem czosnkowym, który jest większy i zazwyczaj rośnie na drewnie w lasach bukowych. Odróżnisz je głownie po zapachu - ten wydzielany przez twardzioszka czosnaczka jest przyjemnie czosnkowy. Zapach twardzioszka czosnkowego jest z kolei uznawany za nieprzyjemny, dlatego - choć nie jest trujący - zdecydowanie rzadziej znajduje zastosowanie w kuchni.
Te grzyby także przypominają twardzioszka czosnaczka:
- twardzioszek szczypiorkowy (niejadalny): trzon jest filcowaty u podstawy, grzyb rośnie na martwych liściach i jest jaśniejszy;
- pępownik przenikający, twardzioszek kapuściany (niejadalny): ma zapach gnijącej kapusty;
- twardzioszek szpilkowy (niejadalny): jest bezwonny.