To najzdrowszy łosoś. Tak znajdziesz najlepszy produkt
Łosoś niezmiennie króluje na listach najzdrowszych ryb, będąc skarbnicą dobroczynnych kwasów omega-3. Jednak nie każdy filet dostarcza naszemu organizmowi tego, co najlepsze. O jego wartości odżywczej decyduje miejsce pochodzenia i metoda hodowli. Zanim ponownie sięgniesz po tę popularną rybę, sprawdź, który konkretnie rodzaj łososia jest najzdrowszy. Wystarczy jeden rzut oka na opakowanie, by mieć pewność, że wybrałeś prawdziwy superfood.
Jaki łosoś jest naprawdę zdrowy?
Jakość zdrowotna łososia zależy przede wszystkim od tego, skąd pochodzi i jak był hodowany lub łowiony. Najzdrowszy łosoś to ten, który zawiera dużo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i minimalne ilości zanieczyszczeń.
Najlepszy, a więc i najzdrowszy jest pod tym względem dziki łosoś łowiony w naturalnym środowisku - na przykład na Alasce (Pacyfik). Na opakowaniu jest on oznaczony jako: "wild caught", "dziki łosoś", "Alaska", mogą pojawić się też nazwy gatunków np. sockeye, coho, king salmon.
Dziki łosoś zawiera najwyższe stężenie kwasów omega-3 i ma najniższy poziom zanieczyszczeń (w tym dioksyn, PCB i rtęci) w porównaniu do łososia hodowlanego, ponieważ żywi się naturalnym pokarmem. Ma bardziej zróżnicowaną, naturalną dietę, co przekłada się na lepszy profil składników odżywczych. Jego wadą jest to, że jest trudniej dostępny w sklepach, a jego cena jest znacznie wyższa niż hodowlanego.
Którego łososia najlepiej kupić?
Łosoś pochodzący z hodowli jest tańszy i łatwiej dostępny, ale jego wartość odżywcza i poziom zanieczyszczeń są bardzo zależne od metod hodowli. Wiele hodowli używa pasz bazujących na soi i zbożach, co obniża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie. W hodowlach (zwłaszcza tych słabej jakości) zdarza się wyższe stężenie metali ciężkich i pestycydów (np. etoksykiny, używanej w paszach).
Mięso łososia hodowlanego jest szare, więc do pasz dodaje się barwnik - astaksantynę, by nadać mu charakterystyczny, różowy kolor (choć sama astaksantyna jest przeciwutleniaczem, jej źródło w hodowli jest sztuczne).
Jak wybrać lepszego łososia hodowlanego?
Jeśli musisz kupić łososia hodowlanego, na jego opakowaniu szukaj oznaczeń świadczących o odpowiedzialnej hodowli:
- ASC (Aquaculture Stewardship Council) - certyfikat potwierdzający odpowiedzialne metody hodowli,
- łosoś organiczny/ekologiczny (bio) - zwykle wymaga karmienia paszą bez GMO i lepszych warunków życia, co poprawia jakość mięsa,
- łosoś z Islandii lub Norwegii (z dobrych hodowli) - uznawane za lepszą jakość niż niektóre inne regiony.
Co daje jedzenie łososia?
Spożywanie łososia jest niezwykle korzystne dla zdrowia, ponieważ jest to jedno z najbogatszych źródeł wielu kluczowych składników odżywczych, których często brakuje w diecie:
- omega-3 - łosoś jest jednym z najlepszych źródeł długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA). Te kwasy tłuszczowe są kluczowe dla zdrowia serca, ponieważ obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają stany zapalne, redukują poziom trójglicerydów i minimalizują ryzyko zakrzepów, tym samym chroniąc przed zawałami i udarami. Kwasy omega-3 wspomagają też pracę mózgu. EPA i DHA są niezbędne do budowy błon komórkowych w mózgu. Wspierają pamięć, koncentrację i mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. DHA jest też głównym składnikiem strukturalnym siatkówki,
- białko - łosoś to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowania i regeneracji mięśni, produkcji hormonów, enzymów i neuroprzekaźników oraz zapewniania szybkiego uczuciu sytości, co może wspomagać kontrolę wagi,
- astaksantyna - różowy kolor łososia pochodzi od naturalnego karotenoidu o nazwie astaksantyna. Jest to potężny przeciwutleniacz, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Może też przyczyniać się do poprawy elastyczności skóry i chronić przed uszkodzeniami UV (choć nie zastępuje to kremu z filtrem!).
- witaminy i składniki mineralne - łosoś jest bogaty w liczne witaminy i minerały, w tym witaminę D, która wspiera zdrowie kości i układ odpornościowy. Zawiera też witaminy z grupy B (B3, B5, B6, B12), które biorą udział w przekształcaniu pożywienia w energię, wspierają układ nerwowy i pomagają zmniejszać stany zapalne. W łososiu znajdziemy również selen wspierający zdrowie tarczycy.