To pij, by zmniejszyć ochotę na słodkie. Dietetycy są zgodni: taki napój hamuje cukrowy głód
Jak cukier szkodzi organizmowi
Cukier to nie tylko "puste kalorie", lecz czynnik wywołujący szereg niekorzystnych procesów metabolicznych i zdrowotnych.
Taki widok w Piszu. Z kierowcą nie szło się dogadać. Ale był trzeźwy
Przede wszystkim cukier powoduje przyrost masy ciała i otyłość. Cukry proste dostarczają dużej ilości energii w małej objętości, więc bardzo łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Nadmiar glukozy i fruktozy, których organizm nie spala od razu, jest przekształcany w tłuszcz i odkładany w tkance tłuszczowej. W dodatku nadmiar fruktozy (np. z syropu glukozowo-fruktozowego) mocno obciąża wątrobę i może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby (a w dłuższej perspektywie do jej marskości). Nadmierne spożycie cukru powoduje też gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do nadmiernego wydzielania insuliny. Z czasem ten mechanizm prowadzi do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Dieta bogata w cukry zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, m.in. miażdżycy i chorób serca. Podwyższa poziom trójglicerydów i obniża frakcję "dobrego" cholesterolu HDL. Nagłe skoki glukozy po spożyciu nadmiernych ilości cukru powodują wahania nastroju, zmęczenie i napady głodu. Częste podjadanie słodkich przekąsek zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy i problemów z dziąsłami.
Cukier dodany (w produktach przetworzonych) jest znacznie gorszy, niż cukier naturalnie występujący w całych owocach, bo one oprócz cukru dostarczają również błonnika, witamin i minerałów.
Gdzie jest najwięcej cukru? Czego nie jeść?
Najwięcej cukru dostarczają napoje słodzone (gazowane, "energetyki", słodzone napoje owocowe). Butelka słodzonego napoju może dostarczyć równowartość nawet kilkunastu łyżeczek cukru! Niewskazane są również słodycze i wyroby cukiernicze (czekolady, batoniki, ciasta, pączki, ciastka). Niestety, soki i musy owocowe to także źródło szkodliwych cukrów - tak zwanych wolnych cukrów. Tym bardziej, że cukry w sokach i musach zostały mechanicznie oddzielone od błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru.
Cukier można znaleźć teraz w mnóstwie produktów, które spożywamy na co dzień, takich jak: ketchup, jogurty smakowe, płatki śniadaniowe, batoniki musli, produkty instant. Cukier w nich często ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, maltoza, dekstroza. Również wyroby z białej mąki i słodkie pieczywo to źródło cukru.
Warto wiedzieć, że częstotliwość spożywania słodkich produktów ma duże znaczenie. Częste małe dawki cukru (przekąski, słodzone napoje) są bardziej szkodliwe niż okazjonalne słodkie posiłki, bo powodują regularne skoki glukozy i insuliny.
Te napoje hamują cukrowy głód
Cukier w umiarkowanych ilościach nie musi być problemem, ale dieta z dużym udziałem cukrów prostych i produktów przetworzonych sprzyja tyciu, insulinooporności, chorobom sercowo-naczyniowym, stłuszczeniu wątroby i problemom stomatologicznym. "Rozstanie" z cukrem zwykle nie jest proste, jednak można je sobie ułatwić, bez ogromnych wyrzeczeń. Oto napoje, które skutecznie hamują łaknienie na cukier. Pij je z rana albo między posiłkami, a szybko wyciszą chęć na słodkie przekąski. Szczegóły znajdziesz w galerii: