To pij, by zmniejszyć ochotę na słodkie. Dietetycy są zgodni: taki napój hamuje cukrowy głód

Silna ochota na coś słodkiego potrafi dopaść nawet po sycącym posiłku - i wcale nie musi oznaczać zwykłej zachcianki. Nadmierne łaknienie cukru często sygnalizuje niedobory pokarmowe, rozchwianą gospodarkę energetyczną lub utrwalone złe nawyki żywieniowe. A nadmiar cukru to poważny problem zdrowotny - zwiększa ryzyko wielu chorób. Warto pić codziennie napój, który naturalnie hamuje apetyt na słodkie. Dietetycy podkreślają, że ten codzienny rytuał znacząco pomaga okiełznać "cukrowy głód".
Wirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | Unsplash.com
Agnieszka Kasperek
  • Woda z cytryną i imbirem
  • Woda z octem jabłkowym
  • Herbata - zielona i miętowa
  • Yerba mate
[1/4] Szklanka ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny i plasterkiem imbiru nawadnia, pobudza trawienie i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Imbir pomaga zmniejszyć napady głodu, a cytryna odświeża i daje wrażenie "czystego startu" na początku dnia. Źródło zdjęć: Pixabay.com | Pixabay.com

Jak cukier szkodzi organizmowi

Cukier to nie tylko "puste kalorie", lecz czynnik wywołujący szereg niekorzystnych procesów metabolicznych i zdrowotnych.

Taki widok w Piszu. Z kierowcą nie szło się dogadać. Ale był trzeźwy

Przede wszystkim cukier powoduje przyrost masy ciała i otyłość. Cukry proste dostarczają dużej ilości energii w małej objętości, więc bardzo łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Nadmiar glukozy i fruktozy, których organizm nie spala od razu, jest przekształcany w tłuszcz i odkładany w tkance tłuszczowej. W dodatku nadmiar fruktozy (np. z syropu glukozowo-fruktozowego) mocno obciąża wątrobę i może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby (a w dłuższej perspektywie do jej marskości). Nadmierne spożycie cukru powoduje też gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do nadmiernego wydzielania insuliny. Z czasem ten mechanizm prowadzi do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Dieta bogata w cukry zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, m.in. miażdżycy i chorób serca. Podwyższa poziom trójglicerydów i obniża frakcję "dobrego" cholesterolu HDL. Nagłe skoki glukozy po spożyciu nadmiernych ilości cukru powodują wahania nastroju, zmęczenie i napady głodu. Częste podjadanie słodkich przekąsek zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy i problemów z dziąsłami.

Cukier dodany (w produktach przetworzonych) jest znacznie gorszy, niż cukier naturalnie występujący w całych owocach, bo one oprócz cukru dostarczają również błonnika, witamin i minerałów.

Gdzie jest najwięcej cukru? Czego nie jeść?

Najwięcej cukru dostarczają napoje słodzone (gazowane, "energetyki", słodzone napoje owocowe). Butelka słodzonego napoju może dostarczyć równowartość nawet kilkunastu łyżeczek cukru! Niewskazane są również słodycze i wyroby cukiernicze (czekolady, batoniki, ciasta, pączki, ciastka). Niestety, soki i musy owocowe to także źródło szkodliwych cukrów - tak zwanych wolnych cukrów. Tym bardziej, że cukry w sokach i musach zostały mechanicznie oddzielone od błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru.

Cukier można znaleźć teraz w mnóstwie produktów, które spożywamy na co dzień, takich jak: ketchup, jogurty smakowe, płatki śniadaniowe, batoniki musli, produkty instant. Cukier w nich często ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, maltoza, dekstroza. Również wyroby z białej mąki i słodkie pieczywo to źródło cukru.

Warto wiedzieć, że częstotliwość spożywania słodkich produktów ma duże znaczenie. Częste małe dawki cukru (przekąski, słodzone napoje) są bardziej szkodliwe niż okazjonalne słodkie posiłki, bo powodują regularne skoki glukozy i insuliny.

Te napoje hamują cukrowy głód

Cukier w umiarkowanych ilościach nie musi być problemem, ale dieta z dużym udziałem cukrów prostych i produktów przetworzonych sprzyja tyciu, insulinooporności, chorobom sercowo-naczyniowym, stłuszczeniu wątroby i problemom stomatologicznym. "Rozstanie" z cukrem zwykle nie jest proste, jednak można je sobie ułatwić, bez ogromnych wyrzeczeń. Oto napoje, które skutecznie hamują łaknienie na cukier. Pij je z rana albo między posiłkami, a szybko wyciszą chęć na słodkie przekąski. Szczegóły znajdziesz w galerii:

Wybrane dla Ciebie
Tarnobrzeg: Kończy się przebudowa ulicy Bema
Tarnobrzeg: Kończy się przebudowa ulicy Bema
Czeladź: Szkoła Podstawowa nr 3 świętuje. Ma 100 lat, a to jeden z trzech jubileuszy
Czeladź: Szkoła Podstawowa nr 3 świętuje. Ma 100 lat, a to jeden z trzech jubileuszy
Starogard Gdański: Myśliwy stanął przed sądem za zabicie wilka Lego
Starogard Gdański: Myśliwy stanął przed sądem za zabicie wilka Lego
Kruszwica: Po narkotykach ukradł tira z burakami. 30-latek w areszcie
Kruszwica: Po narkotykach ukradł tira z burakami. 30-latek w areszcie
Cetki: 37-latek przewoził znaczną ilość narkotyków
Cetki: 37-latek przewoził znaczną ilość narkotyków
Adršpach, Skalne Miasto przy granicy z Polską zachwyca poza sezonem
Adršpach, Skalne Miasto przy granicy z Polską zachwyca poza sezonem
Mysłowice: Kierowca ciężarówki zasypał ulice węglem
Mysłowice: Kierowca ciężarówki zasypał ulice węglem
Premiera Skate Story. Nowa gra to sukces jednego dewelopera
Premiera Skate Story. Nowa gra to sukces jednego dewelopera
Lublin: Toyota zderzyła się ze stadem dzików. Są utrudnienia w ruchu
Lublin: Toyota zderzyła się ze stadem dzików. Są utrudnienia w ruchu
Szynwałd: Zatrucie czadem. Po poszkodowaną przyleciał śmigłowiec LPR
Szynwałd: Zatrucie czadem. Po poszkodowaną przyleciał śmigłowiec LPR
Łódź: Koniec wspólnego biletu na MPK, ŁKA, Polregio i Intercity w 2026
Łódź: Koniec wspólnego biletu na MPK, ŁKA, Polregio i Intercity w 2026
„Artyści na 110” – wyjątkowa wystawa na 110. urodziny Zawiercia już w piątek
„Artyści na 110” – wyjątkowa wystawa na 110. urodziny Zawiercia już w piątek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥