Wasilków: Festyn "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
Smaki Podlasia
W niedzielę, 7 września, Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie stało się miejscem pełnym smaków i tradycji. Tegoroczna edycja festynu "Smaki Podlasia" upłynęła pod znakiem ziemniaka - bohatera regionalnej kuchni. To właśnie z niego przygotowano babkę, kartacze, kiszkę i wiele innych potraw, które można było spróbować, kupić, a nawet nauczyć się przyrządzać.
Nie zabrakło również konkursu na najsmaczniejsze ziemniaczane danie. Poza kulinariami, odwiedzający mogli zrobić zakupy na Jesiennym Targu Sztuki Ludowej, skosztować serów, miodów czy napojów rzemieślniczych, a także zobaczyć pokazy tłoczenia oleju lnianego i przygotowania ziemniaków w tradycyjnym parniku. Sporą atrakcją było oprowadzanie po leśnej bimbrowni i prelekcja Andrzeja Fiedoruka "Ziemniak w podlaskiej kuchni".
Publiczność brała też udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Paulinę Makarską.
"Smaki Podlasia" to jednak nie tylko uczta dla podniebienia. Na scenie wystąpili m.in. Zespół "Barwianki", "Narwianie", "Dobryna" oraz gwiazda wieczoru - "Hajda Banda".