Wasilków: Festyn "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
Smaki Podlasia
W niedzielę, 7 września, Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie stało się miejscem pełnym smaków i tradycji. Tegoroczna edycja festynu "Smaki Podlasia" upłynęła pod znakiem ziemniaka - bohatera regionalnej kuchni. To właśnie z niego przygotowano babkę, kartacze, kiszkę i wiele innych potraw, które można było spróbować, kupić, a nawet nauczyć się przyrządzać.
We dwie na jednej hulajnodze. Oto finał. Boli od samego patrzenia
Nie zabrakło również konkursu na najsmaczniejsze ziemniaczane danie. Poza kulinariami, odwiedzający mogli zrobić zakupy na Jesiennym Targu Sztuki Ludowej, skosztować serów, miodów czy napojów rzemieślniczych, a także zobaczyć pokazy tłoczenia oleju lnianego i przygotowania ziemniaków w tradycyjnym parniku. Sporą atrakcją było oprowadzanie po leśnej bimbrowni i prelekcja Andrzeja Fiedoruka "Ziemniak w podlaskiej kuchni".
Publiczność brała też udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Paulinę Makarską.
"Smaki Podlasia" to jednak nie tylko uczta dla podniebienia. Na scenie wystąpili m.in. Zespół "Barwianki", "Narwianie", "Dobryna" oraz gwiazda wieczoru - "Hajda Banda".