Świętokrzyskie: Wysyp grzybów! "Zaczęło się na dobre". Mieszkańcy wynoszą z lasów pełne kosze
Sezon grzybowy w Świętokrzyskiem rozkręca się na dobre. Po ostatnich deszczowych dniach mieszkańcy regionu wyruszyli do lasów, a tam... prawdziwy wysyp grzybów! Są borowiki szlachetne, maślaki, kanie, rydze i kurki. Gdzie jest najwięcej grzybów w Świętokrzyskiem?
Grzybowe szaleństwo w Świętokrzyskiem. Są już borowiki!
O tym, że w naszych lasach zaczęły się pojawiać grzyby informowaliśmy już na początku tygodnia:
Wszystko wskazuje na to, że rozpoczął się wysyp grzybów w Świętokrzyskiem. Zbieracze już od kilku dni chwalą się coraz to bardziej obfitymi grzybobraniami.
Znaczy zaczęło się na dobre - informował pan Grzegorz.
No w końcu coś ruszyło, mam nadzieję że będzie tak dalej - napisała pani Aneta.
Grzybowy szał się powoli rozkręca lepiej późno niż wcale - pisał z kolei pan Marcin.
Ku uciesze grzybiarzy w lasach w regionie świętokrzyskim pojawiły się borowiki. Pani Danuta wraz z panem Tomaszem przez 8 godzin uzbierali ich aż 8 kilogramów. Inni mieszkańcy informowali, że są także kanie, maślaki, rydze i kurki. A to dopiero początek, bo szczyt grzybowego szaleństwa dopiero przed nami!
Mieszkańcy regionu chętnie dzielą się zdjęciami swoich zbiorów na facebookowej grupie "Świętokrzyscy grzybiarze". Zobaczcie efekty grzybobrań z ostatnich dni:
Gdzie najwięcej grzybów w Świętokrzyskiem? Oto sprawdzone lokalizacje
Druga połowa września i początek października to znakomity czas na grzybobranie. Po ostatnich deszczowych dniach mieszkańcy Świętokrzyskiego zdradzili swoje sprawdzone miejscówki. Wciąż obfite w grzyby są Lasy Starachowickie, okolice Kielc i Zagnańska, a także Chmielnika i Daleszyc w powiecie kieleckim. Na udane zbiory można liczyć również w okolicach Skarżyska, Jędrzejowa czy Końskich.
Bezpieczne grzybobranie - ważne zasady
Pamiętaj - zbieraj jedynie grzyby, których jesteś pewny. Jeśli masz wątpliwości, zostaw grzyba w lesie lub zabierz go do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.