Żary: Jedzenie w szpitalu. Co jedzą pacjenci na oddziałach?
Czy jedzenie w szpitalu może smakować? Podobno od kilku lat wiele w tej kwestii się zmieniło. Dawniej krążyły mity o tym, jakie jedzenie podaje się pacjentom - niemal głodowe porcje, mało urozmaicone, niesmaczne.
Dobry posiłek
Posiłki przygotowywane są w kuchni 105. Kresowego Szpitala Wojskowego w Żarach. Jeszcze kilka lat temu szpital korzystał z usług firmy cateringowej, ale to się zmieniło. W szpitalnej kuchni cały zespół kucharek pod czujnym okiem dietetyczki przygotowuje posiłki dla wszystkich oddziałów. W ramach programu "Dobry posiłek" są one jeszcze bardziej urozmaicone i lepsze.
Jadłospis jest przygotowywany z uwzględnieniem stanu zdrowia i potrzeb pacjentów. Oto przykład dla diety podstawowej.
Śniadanie: kasza jaglana na mleku 300ml, pasta z warzyw i fileta drob. 80g, szynka wileńska 30g, chleb zwykły 70 g, chleb razowy 30 g, masło mini 10g, papryka świeża 60g, herbata z cytryną 250 ml. Sałata 18 g, twaróg 30g.
Obiad: zupa krupnik 350 ml, potrawka z kurczaka z marchewką i koperkiem 150 ml, ryż biały 200 g, surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 150 g, fasolka szparagowa zielona got. 150, kisiel - kompot 250,
Kolacja: sałatka z ciecierzycą i pomidorami 150 g, polędwica drobiowa 30 g, chleb zwykły 70 g, masło roś. 55% 20 g, sałata 18 g, herbata z cytryną 250 ml. Posiłek nocny: mleczko smakowe 200 ml ,
Położyć się jeszcze raz
- Dobry posiłek to program, który nie tylko jest zorganizowanym wsparciem dla poprawy warunków żywienia pacjentów w szpitala. To przede wszystkim inwestycja w skuteczne leczenie pacjentów - właściwe żywienie jest fundamentem budowania skutecznej terapii - dodaje Justyna Wróbel - Gądek, rzeczniczka 105. Kresowego Szpitala Wojskowego. - Bardzo często słyszymy: " mógłbym położyć się na oddział raz jeszcze, takie macie dobre obiady"- chyba nie ma lepszej recenzji dla naszej szpitalnej kuchni. Oczywiście zawsze zapraszamy ponownie, jeśli zajdzie taka potrzebna, ale przede wszystkim uświadamiamy pacjentów, że w taki sposób warto gotować w domu, aby nie musieć właśnie do nas za często wracać. Zdrowie bardzo często zaczyna się na talerzu.