Naturalne przyprawy, które mogą wchodzić w interakcje z lekami
W tym artykule:
Przyprawy i leki - połączenie, które nie zawsze jest bezpieczne
Choć przyprawy takie jak cynamon, kurkuma i imbir od tysiącleci są cenione w kuchni i medycynie naturalnej, nie zawsze współgrają z nowoczesnymi terapiami. Dipa Kamdar, starszy wykładowca farmacji praktycznej na Uniwersytecie Kingston, przypomina, że mogą one wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
- Od wieków przyprawy są stosowane nie tylko do przyprawiania potraw, ale także cenione w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ale czy coś tak niewinnego jak łyżeczka przyprawy może wpływać na działanie leków? - mówi ekspertka w rozmowie z "The Conversation".
Czytaj też: Co daje picie wody z cynamonem? Zobacz, jak ją przygotować i kiedy najlepiej pić. Wypróbuj przepis na wodę z cynamonem w proszku
Cynamon - aromatyczny, ale nie dla każdego
Cynamon zawiera związki takie jak aldehyd cynamonowy, eugenol i kumaryna, które odpowiadają za jego intensywny zapach i działanie przeciwzapalne.
- Cynamon ma wiele potencjalnych właściwości prozdrowotnych: jest bogaty w przeciwutleniacze, może zmniejszać stany zapalne, pomaga regulować poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, a nawet poprawia funkcjonowanie mózgu - wyjaśnia Kamdar.
Jednak badania z Uniwersytetu Mississippi sugerują, że aldehyd cynamonowy może przyspieszać usuwanie niektórych leków z organizmu, zmniejszając ich skuteczność.
Ekspertka ostrzega też, że suplementy z cynamonem mogą zwiększać ryzyko krwawień u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna.
- Prawdopodobnie wynika to z wpływu kumaryny na enzymy wątrobowe odpowiedzialne za rozkład leków takich jak warfaryna - dodaje.
Choć brzmi to groźnie, Kamdar uspokaja:
- Zanim jednak wyrzucisz swoją półkę z przyprawami, pamiętaj: ryzyko wynika z wysokich dawek, szczególnie w postaci suplementów. Lekkie posypanie cynamonem owsianki raczej nie spowoduje żadnych problemów.
Sprawdź: Masz problem z zasypianiem? Wypróbuj ten magiczny napój. Składniki masz w swojej kuchni. Mleko cynamonowe wprowadzi cię w błogi nastrój
Kurkuma - złoty skarb o podwójnym działaniu
Kurkuma zawiera kurkuminę - związek o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Ale nawet ta złota przyprawa może wchodzić w interakcje z lekami.
- Informacje na temat interakcji kurkumy z lekami są nadal ograniczone. Większość naszej wiedzy pochodzi z badań laboratoryjnych i badań na zwierzętach, które nie zawsze można bezpośrednio przełożyć na ludzi. Istnieją jednak dowody na to, że kurkumina może wpływać na metabolizm niektórych leków, w szczególności poprzez oddziaływanie na enzymy wątrobowe. Oznacza to, że może potencjalnie wchodzić w interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi, lekami na nadciśnienie, lekami stosowanymi w chemioterapii i niektórymi antybiotykami - tłumaczy farmaceutka.
Kurkuma przez swoje naturalne właściwości rozrzedzające krew może wzmacniać działanie warfaryny lub aspiryny.
- Badania na zwierzętach sugerują, że kurkuma może również obniżać poziom cukru we krwi, co oznacza, że może wzmacniać działanie leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Ponadto wykazano, że kurkuma obniża ciśnienie krwi, co w połączeniu z lekami na nadciśnienie może powodować nadmierny spadek ciśnienia - dodaje Kamdar.
Jak podkreśla, problem dotyczy głównie suplementów w dużych dawkach, a nie przyprawy używanej w codziennym gotowaniu.
Zobacz też: Wystarczy pół łyżeczki dziennie. Wsyp do wody i pij zawsze o tej porze. Napój poprawi odporność, pomoże w odchudzaniu i odmłodzi
Imbir - pomocny na mdłości, ale z ostrożnością przy lekach
Imbir to naturalny środek przeciwwymiotny i przeciwzapalny, jednak również on może wpływać na działanie niektórych leków.
- Imbir może działać jako łagodny środek rozrzedzający krew, co oznacza, że połączenie go z lekami przeciwzakrzepowymi może zwiększyć ryzyko krwawienia - ostrzega Dipa Kamdar.
Niektóre badania sugerują też, że imbir może obniżać poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą powinny stosować go z umiarem i w porozumieniu z lekarzem.
Farmaceutka podkreśla, że "potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć jego wpływ w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi".
Sprawdź: Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść imbir? Podejmij wyzwanie, gdy masz: reumatyzm, cukrzycę lub nadwagę
Kiedy przyprawa staje się lekiem (lub problemem)
Farmaceutka radzi, by osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, insulinę, leki na ciśnienie lub w trakcie chemioterapii zachowały ostrożność przy stosowaniu ziołowych suplementów i skonsultowały się z lekarzem rodzinnym lub farmaceutą.
- Jednak dla większości osób stosowanie przypraw w typowych ilościach kulinarnych jest bezpieczne i stanowi pyszny sposób na dodanie smaku i potencjalnych korzyści zdrowotnych do posiłków - uspokaja Kamdar.
Źródło: Why eating too much ginger, turmeric or cinnamon could interfere with your prescription medication The Conversation