Okresowe ograniczenia kaloryczne pomagają diabetykom walczyć z cukrzycą
- Porównano efekty trzech różnych interwencji dietetycznych: okresowego ograniczenia energetycznego (czyli okresowego ograniczenia spożycia energii, IER), jedzenia ograniczonego czasowo (TRE) oraz ciągłej restrykcji energetycznej (CER), w leczeniu cukrzycy typu 2 u osób z otyłością mówi dr Haohao Zhang z Uniwersytetu Zhengzhou w Chinach.
Chociaż badacze odnotowali poprawę poziomu HbA1c (hemoglobiny glikowanej) oraz podobny profil działań niepożądanych we wszystkich trzech grupach, grupa IER wykazała większe korzyści w zakresie obniżenia poziomu glukozy na czczo, poprawy wrażliwości na insulinę, obniżenia poziomu trójglicerydów i większej zgodności z założeniami diety.
- Bezpośrednio porównaliśmy dietę 5:2 (przerywana restrykcja energetyczna) z 10-godzinnym jedzeniem ograniczonym czasowo u pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2. Wyniki pokazują odpowiednie strategie dietetyczne w leczeniu tych pacjentów - wyjaśnia dr Zhang.
Dziewięćdziesięciu pacjentów zostało losowo przydzielonych do grup IER, TRE lub CER, przy zachowaniu jednakowej tygodniowej wartości kalorycznej w każdej z grup. Określoną dietę stosowano 16 tygodni.
Na koniec badania nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w redukcji HbA1c ani masy ciała między grupami IER, TRE i CER. Jednak największy bezwzględny spadek HbA1c i masy ciała wystąpił w grupie IER.
W porównaniu do grup TRE i CER, grupa IER wykazała istotne statystycznie obniżenie poziomu glukozy na czczo i trójglicerydów oraz wzrost wskaźnika Matsudy, który mierzy ogólnoustrojową wrażliwość na insulinę. Poziomy kwasu moczowego i enzymów wątrobowych nie wykazały istotnych zmian w żadnej z grup.
Na podstawie:
Fasting twice a week could be a game-changer for type 2 diabetes