Ten składnik diety zmniejsza ryzyko chorób serca
Osoby, które często jedzą produkty i napoje bogate w polifenole - takie jak herbata, kawa, jagody, kakao, orzechy, produkty pełnoziarniste i oliwa z oliwek - mogą liczyć na lepsze zdrowie serca w długiej perspektywie.
Zespół badawczy z King's College London poinformował, że osoby stosujące wzorce żywieniowe bogate w polifenole miały niższe przewidywane ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Polifenole to naturalnie występujące związki roślinne, którym przypisuje się szereg potencjalnych korzyści dla serca, mózgu i układu trawiennego.
Wyniki pokazały, że osoby spożywające większe ilości określonych grup polifenoli miały zazwyczaj korzystniejsze ciśnienie krwi i poziomy cholesterolu, co przekładało się na niższe wskaźniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Przeanalizowano również szeroki zestaw metabolitów obecnych w moczu, powstających w trakcie rozkładu polifenoli w organizmie, co dostarczyło dodatkowych informacji o tym, jak związki te mogą wpływać na zdrowie układu krążenia.
Biomarkery potwierdzają efekt ochronny
Biomarkery potwierdziły, że osoby z wyższym poziomem metabolitów polifenoli - zwłaszcza pochodzących z określonych grup polifenoli, flawonoidów i kwasów fenolowych - miały niższe wskaźniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Zaobserwowano u nich także wyższy poziom cholesterolu HDL, znanego jako "dobry" cholesterol.
W badaniu uwzględniono 20 kluczowych produktów bogatych w polifenole - od herbaty i kawy po jagody, oliwę z oliwek, orzechy i produkty pełnoziarniste. Im więcej takich produktów było w diecie, tym silniejszy był wpływ sposobu odżywania się na zdrowie układu krążenia.
- Nasze wyniki pokazują, że długotrwałe stosowanie diety bogatej w polifenole może znacząco spowolnić wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego wraz z wiekiem. Nawet niewielkie, ale trwałe zmiany w kierunku produktów takich jak jagody, herbata, kawa, orzechy czy pełne ziarna mogą z czasem pomóc chronić serce - mówi prof. Ana Rodriguez-Mateos z King's College London.
Praktyczna i łatwo dostępna strategia żywieniowa
Badanie dostarcza mocnych dowodów na to, że regularne włączanie do diety produktów bogatych w polifenole jest prostym i skutecznym sposobem wspierania zdrowia serca. Związki roślinne są powszechnie dostępne w codziennych produktach spożywczych, co czyni tę strategię praktyczną dla większości ludzi - zauważa dr Yong Li, współautor badań.
Autorzy zauważają, że choć ryzyko sercowo-naczyniowe naturalnie wzrasta z wiekiem, wyższe spożycie polifenoli wiązało się z wolniejszą progresją ryzyka w trakcie 11-letniej obserwacji.
Na podstawie: 1
1-Year Study Reveals Eating These Plant Compounds Is Linked to Better Heart Health