Pierwsze grzyby już w sprzedaży. Ile kosztują kurki i borowiki?
W świecie grzybów łatwo o pomyłki. Zbiory i sprzedaż muszą trzymać się zasad
Grzybiarze z wielu regionów wskazują, że już pod koniec maja kilka popularnych gatunków pojawiło się w lasach. Szczególnie po deszczu można wyjść z pełnym koszyczkiem, ale na razie ciężko mówić o wysypie. Pogoda jest zmienna i to od niej uzależnione są ewentualne zbiory, wciąż też ciąży zagrożenie suszą. W sprzedaży można znaleźć m.in. świeże kurki, koźlarze lub krasnoborowiki ceglastopore, zazwyczaj dominują te pierwsze, lokalnie są jednak dostępne także maślaki.
Przy zbiorach należy trzymać się kilku zasad. Lasy Państwowe przypominają, że wybiera się tylko te grzyby, co do których ma się pewność. Należy je wykręcać, aby nie uszkodzić grzybni, dzięki temu na miejscu urosną kolejne okazy.
WAŻNE: Grzybów nie zbieramy w miejscach zabronionych, np. rezerwatach.
Zakup świeżych grzybów to opcja dla tych, którzy nie mają czasu na samodzielny zbiór lub też nie czują się pewnie w świecie wielu gatunków. Z kolei sprzedawcy powinni mieć atest, który wydają grzyboznawcy i klasyfikatorzy w placówkach sanepidu.
Tyle kosztują kurki i koźlarze w czerwcu. Oferty zbieraczy
Stawki uzależnione są od gatunku i miejsca sprzedaży. Nawet w tym samym województwie cena może być inna w mieście, inna na wsi. Na bazarach najczęściej sprzedaje się małe pojemniki z grzybami, na razie jednak ofert jest mało, więcej można znaleźć w prywatnych ogłoszeniach. Na Mazowszu za 5 kg świeżych kurek trzeba zapłacić 225 zł, za kilogram wychodzi więc 45 zł, na Podlasiu wyceniono je na 50 zł/kg. Na Pomorzu jedna kania na zamówienie to koszt 3 zł. Pojawiają się też inne gatunki.
- Wielkopolskie. Maślaki na zamówienie, małe i średnie, 25 zł/kg.
- Mazowieckie. Prawdziwki świeże, 40 zł/kg.
- Śląskie. Grzyby na zamówienie, m.in. koźlarze czerwone, krasnoborowiki ceglastopore, 30 zł/kg.
- Pomorskie. Świeżo zebrane kurki, nie jest ich wiele, 30 zł/500 g.
- Wielkopolskie. Maślaki za 27 zł/kg.
- Świętokrzyskie. Grzyby na zamówienie, świeże kurki, 70 zł/kg.
- Lubelskie. Kurki na zamówienie, 15 zł za litrowe wiaderko.
- Śląskie. Zbieram grzyby, 20 zł/kg za kozaki.