Polska żywność podbija świat. Eksport rośnie mimo ceł i kryzysów
W tym artykule:
Polski eksport produktów rolno-spożywczych (obejmujący działy CN01-24) wciąż dynamicznie rośnie, nie wykazując żadnych oznak spowolnienia. W maju 2025 roku wartość eksportu osiągnęła 4,678 miliarda euro, co stanowi wzrost o 7,2% w porównaniu do maja 2024 roku.
- Polscy eksporterzy żywności osiągali dobre wyniki mimo niekorzystnych uwarunkowań zewnętrznych, m.in. niestabilności w światowej gospodarce wskutek nieprzewidywalnej polityki administracji Trumpa w zakresie ceł - wskazuje w swojej analizie prof. Łukasz Ambroziak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej.
Polski handel rolno-spożywczy: eksport rośnie, import przyspiesza
W pierwszych pięciu miesiącach 2025 roku polski eksport produktów rolno-spożywczych dynamicznie wzrósł, osiągając wartość 23,463 miliarda euro, co stanowi 8,4% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Równocześnie import produktów rolno-spożywczych do Polski od stycznia do maja również odnotował znaczący wzrost, sięgając 16,279 miliarda euro, czyli o 11,4% więcej niż rok wcześniej.
Nadwyżka w handlu żywnością ukształtowała się na poziomie 7 184 mln euro i była o 143 mln euro większa niż w okresie styczeń-maj 2024 r.
- W porównaniu z innymi sektorami gospodarki, polscy producenci i eksporterzy żywności radzili sobie nadal relatywnie dobrze na rynkach zagranicznych. W okresie styczeń-maj 2025 r. udział produktów rolno-spożywczych w polskim eksporcie towarów utrzymywał się na rekordowym poziomie 15,7% - podaje prof. Łukasz Ambroziak.
Amerykańskie cła nie załamały eksportu. Wysyłamy 5 razy więcej karmy dla zwierząt
Zwraca uwagę, że wprowadzenie ceł w przywozie z UE do USA w kwietniu 2025 r. nie spowodowało załamania polskiego eksportu rolno-spożywczego na rynku amerykańskim.
- W okresie styczeń-maj 2025 r. był on aż o 18,3% wyższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Wśród najważniejszych rynków zbytu, wyższe tempo wzrostu sprzedaży polskiej żywności notowano tylko na rynku ukraińskim (wzrost o 34% r/r) oraz francuskim (o 23% r/r). Tym samym udział USA w polskim eksporcie rolno-spożywczym zwiększył się do 1,5% w okresie styczeń-maj 2025 r.
W eksporcie do USA najważniejsze znaczenie miały:
- wyroby czekoladowe,
- wyroby ciastkarskie i piekarnicze,
- karma dla zwierząt,
- ryby przetworzone lub zakonserwowane,
- ryby wędzone,
- mięso zakonserwowane lub przetworzone,
- soki i koncentraty owocowe, filety rybne, wieprzowina,
- alkohole mocne (m.in. wódki).
- W okresie styczeń-maj 2025 r. wartość polskiego eksportu karmy dla zwierząt do USA była ponad pięciokrotnie większa niż w analogicznym okresie rok wcześniej, wartość eksportu soków i koncentratów owocowych – blisko dwuipółkrotnie większa, a ryb przetworzonych lub zakonserwowanych – ponad dwukrotnie większa. Więcej na rynku amerykańskim sprzedano też wyrobów ciastkarskich i piekarniczych, mięsa przetworzonego lub zakonserwowanego. Zmalał natomiast eksport wyrobów czekoladowych oraz wieprzowiny - wynika z analizy eksperta z IERiGŻ.