Dieta fleksitariańska. Elastyczne podejście do mięsa
Nie da się ukryć, że mimo wprowadzania wegańskich i wegetariańskich opcji przez lokale gastronomiczne, wciąż zdarzają się miejsca, które nie mają zbyt dużego wyboru takich potraw. Dzięki diecie fleksitariańskiej można zachować elastyczność w każdych okolicznościach, nie rezygnując z komfortowego stylu życia. Poza tym ograniczenie mięsa może również zwiększyć oszczędności w domowym budżecie. Jednym z pomysłów na ich przeznaczenie jest zakup większej ilości warzyw oraz owoców lub mięsa ze sprawdzonej hodowli.
Kto najczęściej przechodzi na dietę fleksitariańską?
Ograniczanie mięsa to częsta praktyka wśród osób, które nie są w stanie z niego całkowicie zrezygnować, jednak mają na względzie dobro zwierząt. Dieta fleksitariańska jest również stosowana przez osoby, które nie przepadają za smakiem mięsa, ale nie wyobrażają sobie bez niego niektórych dań. Taki sposób odżywiania jest również wybierany przez tych, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami lub zwiększyć spożycie produktów roślinnych, ponieważ filarem tej diety są m.in. warzywa i rośliny strączkowe.
Co jeszcze warto wiedzieć o fleksitarianizmie?
Zastanawiając się nad przejściem na dietę fleksitariańską, warto mieć na uwadze to, że znaczne ograniczenie produktów odzwierzęcych lub ich wykluczanie, powinno być konsultowane z dietetykiem. To właśnie on m.in. pomoże dobrać zindywidualizowaną suplementację.
Jeżeli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, schudnąć lub nauczyć się przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, zapraszam do kontaktu. Wiem, że dzięki kompleksowemu podejściu do problemu, osiągniesz cel w bezpieczny sposób.