Drobiarstwo pod lupą. Jakie obowiązki mają producenci?

Polska należy do czołowych producentów drobiu w Europie, a dynamiczny rozwój tej branży idzie w parze z rosnącymi wymaganiami środowiskowymi. Nowoczesne fermy drobiarskie działają dziś w oparciu o rygorystyczne przepisy unijne i krajowe, co sprawia, że produkcja mięsa drobiowego staje się coraz bardziej zrównoważona.
 Drobiarstwo pod lupą – jakie obowiązki mają producenci?
Małgorzata Kulma

Rygorystyczne przepisy i pozwolenia

Każda większa inwestycja drobiarska wymaga uzyskania tzw. pozwolenia zintegrowanego (IPPC). Dokument ten potwierdza, że gospodarstwo spełnia wymagania określone m.in. w unijnych dokumentach BAT (Najlepsze Dostępne Techniki) oraz BREF.

Dzięki temu produkcja drobiu jest prowadzona zgodnie z najwyższymi standardami ochrony środowiska i zdrowia publicznego.

Monitoring i kontrola środowiskowa

Zakłady drobiarskie prowadzą systematyczny monitoring, obejmujący:

  • emisje do powietrza,
  • jakość wód gruntowych,
  • sposób zagospodarowania odpadów.

To obowiązek, który pozwala kontrolować wpływ fermy na otoczenie i reagować w przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości.

Obieg zamknięty – nic się nie marnuje

Jednym z przykładów proekologicznych rozwiązań w produkcji drobiarskiej jest wykorzystywanie pomiotu jako nawozu organicznego. Dzięki temu cenny nawóz trafia z powrotem na pola, wspierając gospodarkę w obiegu zamkniętym. To rozwiązanie, które ogranicza zużycie sztucznych nawozów i poprawia żyzność gleby.

Technologie ograniczające emisje

Nowoczesne fermy stosują rozwiązania, które zmniejszają emisję amoniaku i uciążliwych zapachów. Należą do nich m.in.:

  • odpowiednio dobrane pasze,
  • biofiltry,
  • pasy zieleni izolacyjnej wokół obiektów.

Takie działania poprawiają komfort życia mieszkańców wsi i zwiększają akceptację społeczną dla produkcji drobiarskiej.

Innowacje w służbie środowiska

Produkcja drobiarska w Polsce rozwija się dynamicznie, ale w sposób kontrolowany i odpowiedzialny. To przykład, jak innowacyjne technologie można połączyć z dbałością o środowisko naturalne i wysoką jakością żywności.

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!