Jak zapowiadają się zbiory warzyw 2025?
W opublikowanym na koniec lipca „Wstępnym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2025 r.” podano pierwsze prognozy tegorocznych zbiorów warzyw.
Tegoroczna uprawa warzyw pod presją pogody
Początek tegorocznego sezonu wegetacyjnego nie sprzyjał uprawie warzyw gruntowych. Choć siewy rozpoczęto już pod koniec marca i na początku kwietnia, ich tempo było mocno zróżnicowane, w zależności od regionu. Zaś prace polowe opóźniały się głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
W tym roku na uprawę warzyw gruntowych niekorzystnie wpłynęły:
- zbyt niska temperatura gleby i jej niewystarczające uwilgotnienie na początku sezonu — co było przyczyną opóźnienia siewów oraz utrudniało terminowe sadzenie do gruntu rozsad warzyw ciepłolubnych;
- pogłębiający się deficyt opadów w kwietniu i pierwszej połowie maja — powodował osłabione i spowolnione wschody roślin, a także wpływał na zmniejszenie skuteczności zabiegów agrotechnicznych;
- chłody i przymrozki w kwietniu oraz maju, które spowodowały lokalne uszkodzenia — zwłaszcza na plantacjach nieokrywanych.
W drugiej połowie maja oraz w czerwcu i lipcu sytuacja uległa poprawie dzięki opadom, które przyczyniły się do uzupełnienia wilgoci w glebie i poprawy kondycji roślin. Szczególnie korzystnie wpłynęło to na wzrost plonów warzyw korzeniowych.
W tym sezonie wzrośnie produkcja warzyw gruntowych
Generalnie rzeczoznawcy GUS tegoroczne zbiory warzyw gruntowych w 2025 r. ocenili na około 4,0 mln ton. To o 5% więcej w porównaniu do ubiegłego roku. Jednakże, jak podkreślono w najnowszej publikacji, ekspertyzy przeprowadzono na podstawie lustracji pól na początku lipca 2025 r. Stąd należy je traktować, jako wstępne szacunki. Bowiem ostateczny wynik produkcji warzyw gruntowych będzie w dużej mierze zależał od pogody w kolejnych miesiącach — sierpniu i wrześniu.
Zbiory warzyw 2025: czego mogą się spodziewać producenci?
Sezon uprawy warzyw wciąż jeszcze trwa. Jednak na podstawie dotychczasowego przebiegu warunków pogodowych oraz aktualnego stanu upraw, eksperci oszacowali już potencjalne wielkości tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych. Choć ostateczny rezultat zależeć będzie od pogody w sierpniu i wrześniu – zwłaszcza dla odmian późnych – już teraz wiadomo, że plony większości gatunków będą wyższe niż rok temu.
Jak wynika z danych przedstawionych w tabeli, w obecnym sezonie większość warzyw gruntowych ma szansę na wyższe plony niż w roku ubiegłym. Przy czym największe wzrosty dotyczą: kukurydzy cukrowej, marchwi, selera, dyni i pomidorów gruntowych. Z kolei spadki przewiduje się jedynie dla cebuli i ogórków gruntowych. Zatem, jeśli warunki pogodowe w sierpniu i wrześniu dopiszą, sezon 2025 może zamknąć się bardzo dobrym wynikiem.