Węglowodany wysokiej jakości sprzyjają zdrowemu starzeniu się

Dostarczanie sobie błonnika pokarmowego i wysokiej jakości węglowodanów w wieku średnim jest korzystnie powiązane ze zdrowym starzeniem się i innymi pozytywnymi wynikami zdrowotnymi u starszych kobiet.
fot. Trang Pham from Pixabayfot. Trang Pham from Pixabay
JP

- Wszyscy słyszeliśmy, że różne rodzaje węglowodanów mogą w różny sposób wpływać na zdrowie - czy to pod kątem wagi, energii, czy poziomu cukru we krwi. Ale zamiast patrzeć tylko na ich natychmiastowy wpływ, chcieliśmy zrozumieć, co mogą oznaczać dla zdrowia 30 lat później - mówi Andres Ardisson Korat, współautor badań. - Nasze wyniki sugerują, że jakość węglowodanów może być istotnym czynnikiem w zdrowym starzeniu się - dodaje.

Przeanalizowano zbierane co cztery lata w okresie 1984-2016 dane, aby ocenić diety kobiet w wieku średnim oraz ich zdrowie w późniejszych latach. Analizie poddano ponad 47 tys. pań, które w 2016 roku miały 70 - 93 lata. Ogólne spożycie węglowodanów, rafinowanych, wysokiej jakości i węglowodanów z pełnych ziaren, owoców, warzyw oraz roślin strączkowych, błonnika pokarmowego, a także indeks i ładunek glikemiczny, zostały oszacowane na podstawie kwestionariuszy diety. Zdrowe starzenie się zdefiniowano jako brak 11 głównych chorób przewlekłych, brak zaburzeń funkcji poznawczych i fizycznych oraz dobrą kondycję psychiczną.

Jak się okazało, ogólny poziom węglowodanów w diecie, wysokiej jakości węglowodanów pochodzących z pełnych ziaren, owoców, warzyw i roślin strączkowych, a także błonnika pokarmowego w wieku średnim wiązało się z 6-37 proc. większym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się oraz lepszymi wynikami w zakresie zdrowia psychicznego i fizycznego. Z drugiej strony, spożycie rafinowanych węglowodanów (z dodatkiem cukrów, rafinowanych ziaren i ziemniaków) oraz warzyw skrobiowych wiązało się z 13 proc. niższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się.

- Nasze wyniki są zgodne z innymi dowodami łączącymi spożycie owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, a teraz widzimy również związek z funkcjonowaniem fizycznym i poznawczym - mówi prof. Qi Sun z Harvard Chan School.

- Coraz więcej badań pokazuje związek między wyborem żywności w wieku średnim a jakością życia w późniejszych latach. Im więcej zrozumiemy na temat zdrowego starzenia się, tym bardziej nauka będzie mogła pomagać ludziom żyć zdrowiej i dłużej - podsumowuje Ardisson Korat.

Na podstawie:

In Healthy Aging, Carb Quality Counts

Wybrane dla Ciebie

Nowy Tomyśl: Poważny wypadek na autostradzie A2. Trwa reanimacja
Nowy Tomyśl: Poważny wypadek na autostradzie A2. Trwa reanimacja
Zakopane: Smaki, dźwięki i kolory z całej Europy
Zakopane: Smaki, dźwięki i kolory z całej Europy
Bydgoszcz: Japońskie show na Starym Rynku. Pokaz starożytnej sztuki
Bydgoszcz: Japońskie show na Starym Rynku. Pokaz starożytnej sztuki
Chorzów: Zmiana organizacji komunikacji miejskiej od 9 sierpnia
Chorzów: Zmiana organizacji komunikacji miejskiej od 9 sierpnia
Charzykowy: Niesforne gacie ponownie na Festiwalu Piosenki Żeglarskiej
Charzykowy: Niesforne gacie ponownie na Festiwalu Piosenki Żeglarskiej
Sosnowiec: Czy fontanna w Parku Dietla odzyska blask?
Sosnowiec: Czy fontanna w Parku Dietla odzyska blask?
Kraków: Targi Sztuki Ludowej znów goszczą na Rynku Głównym
Kraków: Targi Sztuki Ludowej znów goszczą na Rynku Głównym
Gorlice: To był Fun Day! Zwieńczenie Tygodnia Pozytywnych Inicjatyw
Gorlice: To był Fun Day! Zwieńczenie Tygodnia Pozytywnych Inicjatyw
Kalisz: Potańcówka na Głównym Rynku. Zobacz zdjęcia
Kalisz: Potańcówka na Głównym Rynku. Zobacz zdjęcia
Konin: Pijany kierowca uciekał przed policją. Trafił za kratki
Konin: Pijany kierowca uciekał przed policją. Trafił za kratki
Palił się ciągnik i kombajn. Apel o ostrożność podczas prac polowych
Palił się ciągnik i kombajn. Apel o ostrożność podczas prac polowych
Kiedyś kończył się tu Czarków. Kleczewska zmieniła się nie do poznania
Kiedyś kończył się tu Czarków. Kleczewska zmieniła się nie do poznania