Węglowodany wysokiej jakości sprzyjają zdrowemu starzeniu się
- Wszyscy słyszeliśmy, że różne rodzaje węglowodanów mogą w różny sposób wpływać na zdrowie - czy to pod kątem wagi, energii, czy poziomu cukru we krwi. Ale zamiast patrzeć tylko na ich natychmiastowy wpływ, chcieliśmy zrozumieć, co mogą oznaczać dla zdrowia 30 lat później - mówi Andres Ardisson Korat, współautor badań. - Nasze wyniki sugerują, że jakość węglowodanów może być istotnym czynnikiem w zdrowym starzeniu się - dodaje.
Przeanalizowano zbierane co cztery lata w okresie 1984-2016 dane, aby ocenić diety kobiet w wieku średnim oraz ich zdrowie w późniejszych latach. Analizie poddano ponad 47 tys. pań, które w 2016 roku miały 70 - 93 lata. Ogólne spożycie węglowodanów, rafinowanych, wysokiej jakości i węglowodanów z pełnych ziaren, owoców, warzyw oraz roślin strączkowych, błonnika pokarmowego, a także indeks i ładunek glikemiczny, zostały oszacowane na podstawie kwestionariuszy diety. Zdrowe starzenie się zdefiniowano jako brak 11 głównych chorób przewlekłych, brak zaburzeń funkcji poznawczych i fizycznych oraz dobrą kondycję psychiczną.
Jak się okazało, ogólny poziom węglowodanów w diecie, wysokiej jakości węglowodanów pochodzących z pełnych ziaren, owoców, warzyw i roślin strączkowych, a także błonnika pokarmowego w wieku średnim wiązało się z 6-37 proc. większym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się oraz lepszymi wynikami w zakresie zdrowia psychicznego i fizycznego. Z drugiej strony, spożycie rafinowanych węglowodanów (z dodatkiem cukrów, rafinowanych ziaren i ziemniaków) oraz warzyw skrobiowych wiązało się z 13 proc. niższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się.
- Nasze wyniki są zgodne z innymi dowodami łączącymi spożycie owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, a teraz widzimy również związek z funkcjonowaniem fizycznym i poznawczym - mówi prof. Qi Sun z Harvard Chan School.
- Coraz więcej badań pokazuje związek między wyborem żywności w wieku średnim a jakością życia w późniejszych latach. Im więcej zrozumiemy na temat zdrowego starzenia się, tym bardziej nauka będzie mogła pomagać ludziom żyć zdrowiej i dłużej - podsumowuje Ardisson Korat.
Na podstawie:
In Healthy Aging, Carb Quality Counts