WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek o uchylenie immunitetu Małgorzaty Manowskiej

Amerykanie mogą zazdrościć. Te przepisy na burgery zachwycą każdego

Burgery uznawane są za jedno ze sztandarowych amerykańskich dań, kulinarny symbol Stanów Zjednoczonych. Najpopularniejszymi są te ze średnio wysmażoną wołowiną, żółtym serem, sałatą, karmelizowaną cebulką, świeżym pomidorem i kilkoma plasterkami konserwowego ogórka.
Dlaczego tak lubimy fast foody? Wyjaśniamy, co jest powodemBurger, zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
mad

Burger. To tradycyjne amerykańskie danie możemy z łatwością przyrządzić w domu, zachowując jego oryginalny charakter, urozmaicając je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Komponując je nie zapomnijmy również o dodatkach rodem z Ameryki, takich jak pochodzące z plantacji w USA migdały i żurawina.

Historia hamburgera

Najpopularniejsza kanapka świata – hamburger – swoje korzenie ma w Europie. Wywodzi się od przygotowywanej z mielonej lub siekanej wołowiny pieczeni po habsbursku, tzw. Hamburg steak. Wraz z niemieckimi imigrantami trafił do Stanów Zjednoczonych, idealnie wpisując się w tamtejsze gusta i potrzeby. Był daniem szybkim, sycącym, smacznym i jednocześnie tanim.
Nie był jednak najzdrowszym wyborem, ponieważ początkowo do jego przygotowania wykorzystywano drugorzędne składniki. Dziś bardzo wiele się w tym zakresie zmieniło, a popularny burger z kotleta smażonego na głębokim tłuszczu z prostą, pszenną bułką, ewoluował w pełnowartościowy posiłek. Wszystko dzięki temu, że postawiliśmy na najwyższą jakość i zdrowe produkty, z których go komponujemy.

Jak przygotować domowe burgery?

Do domowych burgerów, oprócz pełnoziarnistego pieczywa, doskonałego mięsa czy świeżych warzyw, dobrze jest dodać bogate w błonnik suszone owoce czy odżywcze orzechy. Dzięki dobrym glebom i sprzyjającej pogodzie w Stanach Zjednoczonych, na malowniczych plantacjach, najlepiej rozwijają się chrupiące migdały o delikatnej, gładkie skórce czy soczysta żurawina, która zwana jest amerykańskim złotem. Wybierając je do naszych burgerów choć na chwilę przeniesiemy się kulinarnie do USA i poczujemy jak w najlepszej, modnej, amerykańskiej restauracji.

Wegetariański burger z płatkami migdałów [PRZEPIS]


Składniki:

  • 4 pszenne bułki
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 75 g migdałów w płatkach Bakalland
  • 200 g sezamu Bakalland
  • 2 duże bataty
  • 1 duża żółta cukinia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy
  • olej
  • sól i czarny pieprz


Wykonanie

Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już gotowe wszystkie składniki, łączymy je w burgera. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.

Serowy burger z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 bułki z ziarnem
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Wykonanie
Cebulę drobno kroimy, pietruszkę siekamy i dodajemy wraz z jajkiem do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety, które następnie smażymy. Ser pleśniowy kroimy na grube plasterki. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą. Łączymy burgery na spodzie bułki kładąc plaster sera, odrobinę sałaty, kotlet, kolejny plaster sera i posypujemy orzechami włoskimi.

Burger z kurczakiem i żurawinowym musem [PRZEPIS]


Składniki:

  • 4 bułki z sezamem
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml soku malinowego
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 8 liści karbowanej sałaty
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie

Pierś kurczaka kroimy w grube, równe plastry na kotlety, doprawiamy sola i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, a następnie smażymy. Suszoną żurawinę namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy, dodajemy do niej sok z malin. Cebulę siekamy w talarki. Bułki kroimy na pół, smarujemy ketchupem, układamy na spodzie sałatę, a na niej kotlet z kurczaka, konfiturę żurawinową i krążek cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Zakopane: Koło widokowe. Burmistrz odmówił wydania zaświadczenia
Zakopane: Koło widokowe. Burmistrz odmówił wydania zaświadczenia
Jastrzębie: Jest dodatkowe dofinansowanie na remont ul. Jagiełły
Jastrzębie: Jest dodatkowe dofinansowanie na remont ul. Jagiełły
Firmy skorygowały opłaty za infolinię. Korzystne zmiany dla turystów
Firmy skorygowały opłaty za infolinię. Korzystne zmiany dla turystów
20-latek, który w lutym próbował zgwałcić 13-latkę w Rabce, usłyszał kolejny zarzut. Dotyczący napaści na inną nastolatkę
20-latek, który w lutym próbował zgwałcić 13-latkę w Rabce, usłyszał kolejny zarzut. Dotyczący napaści na inną nastolatkę
Pruszcz Gdański: Agresywny 29-latek zaatakował ratowników medycznych. Groził im pobiciem i wymachiwał butelką
Pruszcz Gdański: Agresywny 29-latek zaatakował ratowników medycznych. Groził im pobiciem i wymachiwał butelką
Łeba: Poszukiwany chciał skryć się nad morzem. Planował podjąć pracę sezonową, wpadł przez kolegę
Łeba: Poszukiwany chciał skryć się nad morzem. Planował podjąć pracę sezonową, wpadł przez kolegę
Stare Dzieduszyce: Miał trzy sądowe zakazy prowadzenia. Policyjny pościg za pijanym kierowcą forda
Stare Dzieduszyce: Miał trzy sądowe zakazy prowadzenia. Policyjny pościg za pijanym kierowcą forda
Łęczyca: Krzyś Zawada poleciał na terapię genową do Dubaju
Łęczyca: Krzyś Zawada poleciał na terapię genową do Dubaju
Historia hołdu, który nie złamał niezależności Polski
Historia hołdu, który nie złamał niezależności Polski
Szczecinek: Ta ulica od dawna doprasza się o remont. Ma być on zrobiony w tym roku
Szczecinek: Ta ulica od dawna doprasza się o remont. Ma być on zrobiony w tym roku
Nowe tachografy nie takie inteligentne. Lepiej uważać na błędy
Nowe tachografy nie takie inteligentne. Lepiej uważać na błędy
Lublin: Jarmark Jagielloński już w sierpniu
Lublin: Jarmark Jagielloński już w sierpniu