Bez tych dodatków ogórki kiszone nie będą smaczne. Zobacz, jakie są najlepsze
Kiedy najlepiej kisić ogórki?
Optymalny czas na kiszenie ogórków przypada na przełom czerwca i lipca - to wtedy ogórki gruntowe są najsmaczniejsze, świeże i idealnie nadają się do kiszenia. Najlepiej wybierać ogórki średniej wielkości, o cienkiej skórce i jednolitym, zielonym kolorze. Unikaj ogórków z plamami, zwiędniętych lub przerośniętych - mogą być miękkie i wodniste po ukiszeniu.
Jak kisić ogórki krok po kroku
- Przygotowanie ogórków
Dokładnie umyj ogórki i zalej zimną wodą na kilka godzin (2-4 godziny), by się dobrze nawodniły i pozostały chrupiące. - Ułóż warstwy w słoikach
W dużym słoju lub kamionce układaj ogórki ciasno razem z przyprawami: ząbkami czosnku, plasterkami korzenia chrzanu, baldachimami kopru oraz liśćmi (np. wiśni, porzeczki, dębu). - Zalewa
Na 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody dodaj 1 płaską łyżkę soli kamiennej. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli. - Zalewanie i dociskanie
Zalej ogórki zalewą tak, by były całkowicie przykryte. W razie potrzeby użyj talerzyka i obciążnika, by nie wypływały na powierzchnię. - Fermentacja
Przechowuj słoje w temperaturze pokojowej (ok. 18-22°C) przez 3-7 dni. Po kilku dniach pojawi się charakterystyczna piana i zapach - to oznaka, że fermentacja przebiega prawidłowo. Po zakończeniu procesu słoiki można przenieść do chłodniejszego miejsca (piwnica, lodówka), by spowolnić dalszą fermentację.
Trump redukuje wojska w Rumunii. Czy Polsce też to grozi?
Z tymi składnikami ogórki kiszone będą smaczne
Ogórki kiszone nie zawsze smakują tak samo i nie zawsze się udają. Aby przygotować ogórki do kiszenia potrzebne są odpowiednie dodatki. Same ogórki to zbyt mało. Podstawa jest woda. Musi być czysta, przegotowana lub źródlana. Ogórki potrzebują też soli. Najlepiej kamiennej niejodowanej. Ta z jodem może zakłócić proces fermentacji. Aby smak kiszonych ogórków był wyśmienity należy dodać czosnek, który ma właściwości antybakteryjne. Walory smakowe podkreśli chrzan, zarówno korzeń jak i liście. Chrzan pomaga utrzymać twardość ogórków i nadaje pikantnego aromatu. Dobre ogórki kiszone nie obejdą się bez kopru, najlepiej z baldachimami i nasionami. Dodanie liści dębu, wiśni, czarnej porzeczki lub winogron zapobiegają mięknięciu ogórków. Wszystko przez zawarte w liściach garbniki.
Jak sprawić, by ogórki kiszone były twarde?
Oto kilka kluczowych zasad:
- Wybieraj świeże, młode ogórki z jędrną skórką.
- Namaczaj ogórki w zimnej wodzie przed kiszeniem.
- Dodaj liście zawierające garbniki (np. dębu, wiśni, czarnej porzeczki).
- Nie używaj wody chlorowanej - najlepiej sprawdza się przegotowana lub źródlana.
- Utrzymuj czystość słoików i akcesoriów - unikaj pleśni i zakażeń.
Czy ogórki kiszone są zdrowe?
Ogórki kiszone to prawdziwa bomba probiotyczna. Dzięki procesowi fermentacji mleczanowej zawierają żywe kultury bakterii, które wspierają florę jelitową, poprawiają trawienie i odporność. Zawierają również witaminy C, K i B oraz minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Kiszonki nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a przy tym mają niski indeks glikemiczny - są więc świetne dla osób na diecie.
Jak przechowywać kiszone ogórki
Kiszone ogórki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, aby zatrzymać fermentację i zachować ich smak oraz chrupkość przez długi czas. Najlepsza jest piwnica lub chłodna spiżarnia. Można również w innych chłodnych pomieszczeniach np. garażu. Ogórków nie nalezy trzymać w nasłonecznionym miejscu - promienie UV i ciepło przyspieszają fermentację, mogą powodować mięknięcie i psucie się ogórków.
Słoiki z ogórkami zawsze powinny być szczelnie zamknięte, a ogórki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie, by nie spleśniały.