Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej to szybka, lekka i wyjątkowo aromatyczna odsłona jednego z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Choć tradycyjnie przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i różnych gatunków mięsa to coraz częściej pojawiają się równie sycące i pełne smaku nowoczesne wersje roślinne. Ten przepis na bigos udowadnia, że można połączyć prostotę składników z intensywnym, głębokim aromatem i nie spędzać przy tym godzin przy garnkach.
Wykładam bigos na talerz.Wykładam bigos na talerz.
Domi Zaremba

W tej wersji kiszonki zastępuje kapusta pekińska, dzięki czemu danie nabiera delikatną strukturę, a cały proces przygotowania zajmuje dosłownie chwilę. To idealny wybór, jeśli potrzebujesz czegoś ciepłego, rozgrzewającego i szybkiego po długim dniu lub szukasz ciekawego sposobu na wykorzystanie warzyw, które często czekają w lodówce bez pomysłu. Charakterystyczny smak bigosu z kapusty pekińskiej zawdzięczamy dobrze dobranym, prostym dodatkom. Pojawia się tu naturalna słodycz warzyw, subtelna goryczka i lekka kwaskowatość, które razem tworzą idealnie zbalansowaną całość.

Przepis na bigos możesz dowolnie modyfikować. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem grzybów, pomidorów, wędzonej papryki czy ulubionej kiełbasy. Podstawą jednak zawsze pozostaje drobno poszatkowana kapusta i duszenie na małym ogniu, które wydobywa niepowtarzalny smak. Gotowy bigos z kapusty pekińskiej warto podać z pieczywem, ziemniakami, ryżem albo kaszą, zależnie od apetytu i okazji.

Kurier przyniósł jedzenie. Zobaczył paczkę, nie mógł się powstrzymać

Jedną z największych zalet tej potrawy jest to, że świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, ale także zyskuje przy każdym kolejnym podgrzaniu. Aromaty łączą się wtedy jeszcze mocniej, a konsystencja staje się bardziej delikatna. Można go również bez problemu zamrozić. Bigos świetnie sprawdza się w roli domowego posiłku na zapas. Wystarczy wyjąć go z zamrażarki i podgrzać, by po kilku minutach cieszyć się gotowym, rozgrzewającym daniem.Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Poznaj przepis na bigos krok po kroku!

Składniki na bigos z kapusty pekińskiej:

  • Kapusta pekińska – 1 sztuka (500 g)
  • Marchew – 1 średnia sztuka (90 g)
  • Jabłko – 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej – 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g) 
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie bigosu z kapusty pekińskiej:

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Kroję kapustę.

Krok 1: Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Ścieram marchew.

Krok 2: Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Kroję cebulę

Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Ścieram jabłko.

Krok 4: Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (bez gniazda nasiennego).

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Podsmażam cebulę.

Krok 5: W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Dodaję marchew.

Krok 6: Następnie dodaj marchew. Ponownie smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Dodaję kapustę i jabłko. Całość duszę.

Krok 7: Dodaj kapustę i jabłko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Dolej około 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Co jakiś czas przemieszaj. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej jeszcze trochę wody. Jeśli pod koniec gotowania (zanim dodasz do kapusty koncentrat) uznasz, że jest za dużo wody to zwiększ ogień i doprowadź do jej odparowania.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Dodaję koncentrat.

Krok 8: Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą.

Bigos z kapusty pekińskiej przepis
Wykładam bigos na talerz.

Krok 9: Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poważna awaria BLIKA. Nie można wykonywać płatności i przelewów
Poważna awaria BLIKA. Nie można wykonywać płatności i przelewów
Od 2026 r. zmiany w prawie dla sołtysów
Od 2026 r. zmiany w prawie dla sołtysów
Gdańsk: Jarmark Bożonarodzeniowy potrwa miesiąc. Ruszają przygotowania
Gdańsk: Jarmark Bożonarodzeniowy potrwa miesiąc. Ruszają przygotowania
Hokej: Nie było niespodzianki. STS Sanok przegrał z mistrzem Polski
Hokej: Nie było niespodzianki. STS Sanok przegrał z mistrzem Polski
Eksport zbóż: Polska traci rynki, dyplomacja gospodarcza śpi
Eksport zbóż: Polska traci rynki, dyplomacja gospodarcza śpi
Radom: Wszystkich Świętych. Tłumy na cmentarzu przy ul. Limanowskiego
Radom: Wszystkich Świętych. Tłumy na cmentarzu przy ul. Limanowskiego
Zatrzymany za napaść w pociągu. Zaatakował 17-letnią Ukrainkę
Zatrzymany za napaść w pociągu. Zaatakował 17-letnią Ukrainkę
Legnica: "Świerkowa od Nowa". Turniej Piłkarski dla dzieci z klas III
Legnica: "Świerkowa od Nowa". Turniej Piłkarski dla dzieci z klas III
Głogów: Młody mężczyzna postrzelony. Lekarze walczą o jego zdrowie
Głogów: Młody mężczyzna postrzelony. Lekarze walczą o jego zdrowie
Kraków: "Najlepiej się leży pod zniczem od harcerzy". Akcja ZHP
Kraków: "Najlepiej się leży pod zniczem od harcerzy". Akcja ZHP
Beskid Żywiecki: Klimatyczne schronisko górskie powstaje na Oźnej
Beskid Żywiecki: Klimatyczne schronisko górskie powstaje na Oźnej
Szczecin: Taksówkarz zasłabł i staranował przystanek. Są ranni
Szczecin: Taksówkarz zasłabł i staranował przystanek. Są ranni