WAŻNE
TERAZ

Finisz kampanii prezydenckiej. Mamy najnowszy sondaż

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej to szybka, lekka i wyjątkowo aromatyczna odsłona jednego z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Choć tradycyjnie przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i różnych gatunków mięsa to coraz częściej pojawiają się równie sycące i pełne smaku nowoczesne wersje roślinne. Ten przepis na bigos udowadnia, że można połączyć prostotę składników z intensywnym, głębokim aromatem i nie spędzać przy tym godzin przy garnkach.
Bigos z kapusty pekińskiejWykładam bigos na talerz.
Domi Zaremba

W tej wersji kiszonki zastępuje kapusta pekińska, dzięki czemu danie nabiera delikatną strukturę, a cały proces przygotowania zajmuje dosłownie chwilę. To idealny wybór, jeśli potrzebujesz czegoś ciepłego, rozgrzewającego i szybkiego po długim dniu lub szukasz ciekawego sposobu na wykorzystanie warzyw, które często czekają w lodówce bez pomysłu. Charakterystyczny smak bigosu z kapusty pekińskiej zawdzięczamy dobrze dobranym, prostym dodatkom. Pojawia się tu naturalna słodycz warzyw, subtelna goryczka i lekka kwaskowatość, które razem tworzą idealnie zbalansowaną całość.

Przepis na bigos możesz dowolnie modyfikować. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem grzybów, pomidorów, wędzonej papryki czy ulubionej kiełbasy. Podstawą jednak zawsze pozostaje drobno poszatkowana kapusta i duszenie na małym ogniu, które wydobywa niepowtarzalny smak. Gotowy bigos z kapusty pekińskiej warto podać z pieczywem, ziemniakami, ryżem albo kaszą, zależnie od apetytu i okazji.

Jedną z największych zalet tej potrawy jest to, że świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, ale także zyskuje przy każdym kolejnym podgrzaniu. Aromaty łączą się wtedy jeszcze mocniej, a konsystencja staje się bardziej delikatna. Można go również bez problemu zamrozić. Bigos świetnie sprawdza się w roli domowego posiłku na zapas. Wystarczy wyjąć go z zamrażarki i podgrzać, by po kilku minutach cieszyć się gotowym, rozgrzewającym daniem.Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Poznaj przepis na bigos krok po kroku!

Składniki na bigos z kapusty pekińskiej:

  • Kapusta pekińska – 1 sztuka (500 g)
  • Marchew – 1 średnia sztuka (90 g)
  • Jabłko – 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej – 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g) 
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie bigosu z kapusty pekińskiej:

Kroję kapustę.
Kroję kapustę.

Krok 1: Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój.

Ścieram marchew.
Ścieram marchew.

Krok 2: Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Kroję cebulę
Kroję cebulę

Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój.

Ścieram jabłko.
Ścieram jabłko.

Krok 4: Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (bez gniazda nasiennego).

Podsmażam cebulę.
Podsmażam cebulę.

Krok 5: W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

Dodaję marchew.
Dodaję marchew.

Krok 6: Następnie dodaj marchew. Ponownie smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.

Dodaję kapustę i jabłko. Całość duszę.
Dodaję kapustę i jabłko. Całość duszę.

Krok 7: Dodaj kapustę i jabłko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Dolej około 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Co jakiś czas przemieszaj. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej jeszcze trochę wody. Jeśli pod koniec gotowania (zanim dodasz do kapusty koncentrat) uznasz, że jest za dużo wody to zwiększ ogień i doprowadź do jej odparowania.

Dodaję koncentrat.
Dodaję koncentrat.

Krok 8: Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Posmakuj i w razie potrzeby ponownie dopraw solą.

Wykładam bigos na talerz.
Wykładam bigos na talerz.

Krok 9: Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nocny zakaz sprzedaży alkoholu w Szczecinie musi jeszcze poczekać
Nocny zakaz sprzedaży alkoholu w Szczecinie musi jeszcze poczekać
Drugi dzień Juwenaliów na Politechnice Koszalińskiej. Zapłonęły ptaki Hasiora
Drugi dzień Juwenaliów na Politechnice Koszalińskiej. Zapłonęły ptaki Hasiora
Historyczne włazy jubileuszowe zastąpią betonowe klapy na łódzkich placach i ulicach
Historyczne włazy jubileuszowe zastąpią betonowe klapy na łódzkich placach i ulicach
Śląskie pejzaże w wiosennych kolorach. Panorama z Klimontu w Lędzinach
Śląskie pejzaże w wiosennych kolorach. Panorama z Klimontu w Lędzinach
"To były piękne dni". Jubileusz 35-lecia samorządu w Teatrze Miejskim w Lesznie
"To były piękne dni". Jubileusz 35-lecia samorządu w Teatrze Miejskim w Lesznie
Nad tą śląską dzielnicą góruje kopalnia i aquapark. To Halemba w Rudzie Śląskiej
Nad tą śląską dzielnicą góruje kopalnia i aquapark. To Halemba w Rudzie Śląskiej
Modernizacja linii kolejowych na trasie Stalowa Wola - Tarnobrzeg - Sandomierz - Ocice - Padew z dotacją unijną. Prace ruszą po przetargu
Modernizacja linii kolejowych na trasie Stalowa Wola - Tarnobrzeg - Sandomierz - Ocice - Padew z dotacją unijną. Prace ruszą po przetargu
Przez trzy lata jeździł rowerem i opluwał kobiety. Poszkodowanych może być kilkadziesiąt pań
Przez trzy lata jeździł rowerem i opluwał kobiety. Poszkodowanych może być kilkadziesiąt pań
Mazowieckie. Dwóch 14-latków przewróciło się na elektrycznej hulajnodze. Jeden nieprzytomny w stanie ciężkim
Mazowieckie. Dwóch 14-latków przewróciło się na elektrycznej hulajnodze. Jeden nieprzytomny w stanie ciężkim
Łódź. Wypadek na al. Piłsudskiego przy C.H. Tulipan. Kobieta na hulajnodze potrącona przez samochód osobowy
Łódź. Wypadek na al. Piłsudskiego przy C.H. Tulipan. Kobieta na hulajnodze potrącona przez samochód osobowy
Prawie 150 milionów złotych dla Siemianowic. Pieniądze pójdą na uprzątnięcie odpadów po wielkim pożarze na Wyzwolenia
Prawie 150 milionów złotych dla Siemianowic. Pieniądze pójdą na uprzątnięcie odpadów po wielkim pożarze na Wyzwolenia
Gorzka kawa? Sprawdź, jak złagodzić smak kawy bez mleka
Gorzka kawa? Sprawdź, jak złagodzić smak kawy bez mleka