Błyskawiczna fasolka po bretońsku + film
To przepis, który zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Kilka podstawowych składników wystarczy, by w krótkim czasie przygotować pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealna na ciepło, najlepiej podana z ulubionym pieczywem.
Film:
Składniki na 3 porcje:
- 400 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 puszki białej fasoli ( po 400 g puszka )
- 500 g passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody (250 ml)
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- czarny pieprz
- sól
Przepis:
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju podsmażamy kilka minut cebulę i kiełbasę do momentu aż cebula się zeszkli, a kiełbasa lekko się zarumieni, od czasu do czasu mieszamy. Do kiełbasy i cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek całość mieszamy i krótką chwilę podsmażamy.
Następnie wlewamy szklankę wody i dodajemy passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy, całość razem łączymy. Dorzucamy odsączoną z zalewy fasolkę, ponownie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Danie doprawiamy solą i czarnym pieprzem, dodajemy obie papryki, ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek, gotujemy pod przykryciem około 10 minut, żeby smaki się połączyły, a sos lekko zgęstniał. Podajemy od razu, najlepiej z ulubionym pieczywem.