WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Błyskawiczne placuszki z cukinii i marchewki. Pożywny obiad w pół godziny

Złociste i chrupiące placki z cukinią i marchewką to pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo łatwo i w niecałe pół godziny mamy na stole wyborny posiłek dla całej rodziny. Do placków z cukinii i marchewki idealnie pasuje pyszny sos koperkowy, którego wykonanie zajmie ci dwie minuty.
Placki z cukiniiPlacki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
K. Głogowska, A. Daniluk

Jeśli lubisz placki z cukinii, to proponuję ci zrobić je czasem trochę inaczej. Do tradycyjnych placuszków z cukinii lubię dodawać marchewkę i koperek. Dzięki temu są one jeszcze bardziej chrupiące, delikatne i bardzo pożywne. Robi się je niezwykle łatwo, więc możesz mieć pewność, że przy tym daniu się nie napracujesz. Do placków z cukinii i marchewki robię naprawdę prosty i błyskawiczny sos koperkowy, który podkreśli ich smak. Cały obiad jest gotowy w pół godziny. Możesz jeszcze przygotować do niego pyszną surówkę, np. z młodej kapusty i ogórka. Palce lizać!

Placki z cukinii i marchewki – przepis na ekspresowe placuszki warzywne

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 4 osoby.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 marchewki,
  • szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 100 ml gęstego jogurtu.

Jak zrobić placki z cukinią i marchewką?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać.
  2. Cukinie posoliłam i zostawiłam na 15 minut, żeby puściły sok.
  3. W tym czasie obrałam marchew i także starłam na grubych oczkach tarki.
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
  5. Odcisnęłam cukinię z soku. Dodałam marchew, mąkę, jajka, cebulę i czosnek. Wymieszałam wszystko na masę do placków.
  6. Doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec dodałam pół pęczka posiekanego koperku.
  7. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką placuszki z cukinii. Smażyłam na złoto z obu stron.
  8. Przygotowałam prosty sos koperkowy. Jogurt wymieszałam z pozostałym posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
  9. Usmażone placki z cukinii i marchewki kładłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawałam z sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Zduńska Wola: Retro Party w Miejskim Domu Kultury
Zduńska Wola: Retro Party w Miejskim Domu Kultury
Rozdrażew: XIII Powiatowe Zawody Sportowo - Pożarnicze
Rozdrażew: XIII Powiatowe Zawody Sportowo - Pożarnicze
Branica: Koncert Skolima na plaży
Branica: Koncert Skolima na plaży