Błyskawiczne placuszki z cukinii i marchewki. Pożywny obiad w pół godziny

Złociste i chrupiące placki z cukinią i marchewką to pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo łatwo i w niecałe pół godziny mamy na stole wyborny posiłek dla całej rodziny. Do placków z cukinii i marchewki idealnie pasuje pyszny sos koperkowy, którego wykonanie zajmie ci dwie minuty.
Placki z cukiniiPlacki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
K. Głogowska, A. Daniluk

Jeśli lubisz placki z cukinii, to proponuję ci zrobić je czasem trochę inaczej. Do tradycyjnych placuszków z cukinii lubię dodawać marchewkę i koperek. Dzięki temu są one jeszcze bardziej chrupiące, delikatne i bardzo pożywne. Robi się je niezwykle łatwo, więc możesz mieć pewność, że przy tym daniu się nie napracujesz. Do placków z cukinii i marchewki robię naprawdę prosty i błyskawiczny sos koperkowy, który podkreśli ich smak. Cały obiad jest gotowy w pół godziny. Możesz jeszcze przygotować do niego pyszną surówkę, np. z młodej kapusty i ogórka. Palce lizać!

Placki z cukinii i marchewki – przepis na ekspresowe placuszki warzywne

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 4 osoby.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 marchewki,
  • szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 100 ml gęstego jogurtu.

Jak zrobić placki z cukinią i marchewką?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać.
  2. Cukinie posoliłam i zostawiłam na 15 minut, żeby puściły sok.
  3. W tym czasie obrałam marchew i także starłam na grubych oczkach tarki.
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
  5. Odcisnęłam cukinię z soku. Dodałam marchew, mąkę, jajka, cebulę i czosnek. Wymieszałam wszystko na masę do placków.
  6. Doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec dodałam pół pęczka posiekanego koperku.
  7. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką placuszki z cukinii. Smażyłam na złoto z obu stron.
  8. Przygotowałam prosty sos koperkowy. Jogurt wymieszałam z pozostałym posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
  9. Usmażone placki z cukinii i marchewki kładłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawałam z sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

Lubieżny car. Romansował, zabijał i się modlił
Lubieżny car. Romansował, zabijał i się modlił
Kazimierza Wielka: Były reprezentant Polski w Sparcie
Kazimierza Wielka: Były reprezentant Polski w Sparcie
Tymon Tymański i kulinarna uczta na Letniej Scenie Kieleckiego Centrum Kultury
Tymon Tymański i kulinarna uczta na Letniej Scenie Kieleckiego Centrum Kultury
Kraków: Edukacja przez doświadczenie: dzieci uczą się o energii i klimacie
Kraków: Edukacja przez doświadczenie: dzieci uczą się o energii i klimacie
Ignacy Hryniewiecki. Kim był pierwszy polski terrorysta?
Ignacy Hryniewiecki. Kim był pierwszy polski terrorysta?
Branża gastronomiczna ma kłopoty. Groźne bakterie w lodach
Branża gastronomiczna ma kłopoty. Groźne bakterie w lodach
Wypadek na kolei w Katowicach. Doszło do wykolejenia się wagonu pociągu. Wystąpiły duże utrudnienia. Kilkadziesiąt pociągów było opóźnionych
Wypadek na kolei w Katowicach. Doszło do wykolejenia się wagonu pociągu. Wystąpiły duże utrudnienia. Kilkadziesiąt pociągów było opóźnionych
Chas Chandler. Gdyby nie on, świat mógł nigdy nie poznać Jimiego Hendrixa
Chas Chandler. Gdyby nie on, świat mógł nigdy nie poznać Jimiego Hendrixa
Cyberprzestępcy też pokochali kryptowaluty. Straty liczone w miliardach
Cyberprzestępcy też pokochali kryptowaluty. Straty liczone w miliardach
Rzeszów: USK walczy o środki na szpital w Świlczy. Jest wniosek do MZ
Rzeszów: USK walczy o środki na szpital w Świlczy. Jest wniosek do MZ
Toruń: Węzeł w naprawie. Kto i na jakiej zasadzie wymienia elementy torowiska?
Toruń: Węzeł w naprawie. Kto i na jakiej zasadzie wymienia elementy torowiska?
Ciasto anielskie siostry Anastazji. Deser, który zrobi wrażenie na gościach
Ciasto anielskie siostry Anastazji. Deser, który zrobi wrażenie na gościach