Błyskawiczne placuszki z cukinii i marchewki. Pożywny obiad w pół godziny
Złociste i chrupiące placki z cukinią i marchewką to pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo łatwo i w niecałe pół godziny mamy na stole wyborny posiłek dla całej rodziny. Do placków z cukinii i marchewki idealnie pasuje pyszny sos koperkowy, którego wykonanie zajmie ci dwie minuty.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
K. Głogowska, A. Daniluk
Jeśli lubisz placki z cukinii, to proponuję ci zrobić je czasem trochę inaczej. Do tradycyjnych placuszków z cukinii lubię dodawać marchewkę i koperek. Dzięki temu są one jeszcze bardziej chrupiące, delikatne i bardzo pożywne. Robi się je niezwykle łatwo, więc możesz mieć pewność, że przy tym daniu się nie napracujesz. Do placków z cukinii i marchewki robię naprawdę prosty i błyskawiczny sos koperkowy, który podkreśli ich smak. Cały obiad jest gotowy w pół godziny. Możesz jeszcze przygotować do niego pyszną surówkę, np. z młodej kapusty i ogórka. Palce lizać!
Placki z cukinii i marchewki – przepis na ekspresowe placuszki warzywne
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja: 4 osoby.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- 2 marchewki,
- szalotka,
- ząbek czosnku,
- pęczek koperku,
- 4 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 100 ml gęstego jogurtu.
Jak zrobić placki z cukinią i marchewką?
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać.
- Cukinie posoliłam i zostawiłam na 15 minut, żeby puściły sok.
- W tym czasie obrałam marchew i także starłam na grubych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
- Odcisnęłam cukinię z soku. Dodałam marchew, mąkę, jajka, cebulę i czosnek. Wymieszałam wszystko na masę do placków.
- Doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec dodałam pół pęczka posiekanego koperku.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką placuszki z cukinii. Smażyłam na złoto z obu stron.
- Przygotowałam prosty sos koperkowy. Jogurt wymieszałam z pozostałym posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
- Usmażone placki z cukinii i marchewki kładłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawałam z sosem koperkowym.