Brak pomysłu na obiad? Oto buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi
Buraczane risotto z parmezanem i orzechami włoskimi to jedno z tych dań, które znika z talerza w okamgnieniu. Polecamy szczególnie na letni, lekki obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
mad
Risotto to popularna potrawa północnej kuchni włoskiej, gotowana z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Wiele rodzajów risotto zawiera masło, oliwę, wino, ser oraz cebulę. To jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania ryżu we Włoszech. My proponujemy wariacje na temat tego włoskiego dania - buraczane risotto.
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto (np. Halina)
- 2 duże buraki
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g orzechów włoskich
- parmezan do starcia
- sól, pieprz do smaku
- roszponka do dekoracji
Wykonanie:
- Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 200 st., a następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie posiekać czosnek i cebulę, podsmażyć na oliwie na patelni,
- Upieczone buraki zetrzeć na tarce (duże oczka),
- Zagotować w garnku bulion, dodać soli i pieprzu do smaku, dodać do niego starte buraki i gotować na małym ogniu,
- Na patelnię z czosnkiem i cebulą dodać nieugotowany ryż, chwilę podsmażyć, dodać 100 ml białego wina i gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po kilka łyżek stołowych bulionu z buraczkami. Cały czas gotując, dodawać powoli bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie bulion. Po około 30 minutach ryż powinien być ugotowany, a buraczki miękkie,
- Patelnię z risotto odstawić, dodać łyżkę masła, posiekane uprzednio orzechy włoskie, całość jeszcze raz dokładnie wymieszać,
- Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować roszponką.
Smacznego!