Chrupiąca cukinia w panierce. Przepis na pyszną przekąskę
To świetny sposób na wykorzystanie młodej cukinii – szczególnie latem, gdy jest jej pod dostatkiem. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego! Plasterki cukinii w panierce najlepiej smakują na ciepło, podane z sosem czosnkowym, jogurtowym lub ketchupem. Sprawdzą się jako lekki obiad, kolacja lub przekąska na imprezę.
Film:
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 młode cukinie (około 500 g)
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 2 jajka
- czarny pieprz
- sól
Przepis:
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
Jajka przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość soli oraz czarny pieprz i całość roztrzepujemy widelcem. Każdy plaster cukinii zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając, aż cukinia będzie miękka, a panierka się zarumieni. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.