Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji smakuje cudownie. Z kremem śmietankowym to arcydzieło
Ciasto porzeczkowe z kremem porzeczkowym siostry Anastazji – przepis na deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 250 g margaryny,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny,
- 500 g czerwonej porzeczki.
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 3-4 łyżki dżemu z aronii,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- cukier puder do smaku.
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 3 łyżki żelatyny,
- cukier puder do smaku.
Jak zrobić ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z ubitych na sztywno białek.
- Ciasto wylej na blaszkę.
- Wierzch przykryj równomiernie rozłożonymi porzeczkami.
- Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji upiecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
- W tym czasie przygotuj krem z aronii. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody.
- Śmietanę ubij, stopniowo dodawaj cukier, dżem aroniowy i na końcu tężejącą żelatynę.
- Na koniec przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody tak jak przy kremie z aronii. Śmietanę ubij, stopniowo dosypuj cukier i na końcu dorzuć tężejącą żelatynę.
- Ostatnim etapem jest złożenie ciasta porzeczkowego z kremem śmietankowym siostry Anastazji. Na cieście porzeczkowym rozsmaruj krem z aronii, a następnie wyciśnij rękawem cukierniczym rozetki ze śmietany lub rozsmaruj równomiernie na aronii.
- Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby krem stężał.
To wyjątkowe ciasto porzeczkowe zyska uznanie u osób, które lubią wypieki z kremem. Kwaśne owoce świetnie współgrają ze słodkim spodem. Możesz zauważyć, że to ciasto jest w domowym stylu, który nie stroni od margaryny, cukru i śmietany. Te wszystkie składniki sprawiają, że jest to rozkoszna przyjemność dla całej rodziny. Smacznego!
Przepis na ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.