Ciepłe, jednogarnkowe dania idealne po powrocie z cmentarza

1 listopada - Dzień Wszystkich Świętych to okazja, by razem z rodziną i przyjaciółmi nie tylko odwiedzić bliskich na cmentarzu, ale i spędzić razem czas na wspomnieniach przy wspólnym stole. Jakie dania najchętniej wtedy serwujemy? Co lubimy zjeść, gdy wracamy nieco zmarznięci i zmęczeni? Najlepiej, gdy są to potrawy " jednogarnkowe", które możemy z powodzeniem przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać.
Gołąbki   w sosie pomidorowym to doskonałe danie na jesienne dniGołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na jesienne dni
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Łukasz Cichy
Magdalena Jach
  • Bigos
  • Wirtualna Polska
  • Wirtualna Polska
  • Wirtualna Polska
[1/4] Bigos Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Andrzej Zgiet

Co ugotować na 1 listopada? Ciepłe, jednogarnkowe dania idealne po powrocie z cmentarza


1 listopada, Dzień Wszystkich Świętych, to w polskich domach czas wyjątkowy. Odwiedzamy groby bliskich, zapalamy znicze i wspominamy tych, którzy odeszli. Zazwyczaj wracamy zmarznięci, często po długim spacerze po cmentarzu. Nic więc dziwnego, że marzymy wtedy o czymś gorącym, aromatycznym i pożywnym. W wielu domach na stołach królują dania jednogarnkowe - przygotowane wcześniej, łatwe do odgrzania i często te same, które serwowały nasze prababcie.

Rosjanie nad Bałtykiem. Ten samolot przechwycili polscy piloci

Oto kilka sprawdzonych przepisów

Bigos

Bigos to tradycyjna potrawa, która zyskuje na głębi smaku z każdym kolejnym podgrzaniem.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg różnych mięs (łopatka, szynka, boczek, kiełbasa)
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek lub 2 łyżki powideł śliwkowych
  • liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Mięsa pokrój, podsmaż razem z cebulą i dodaj do kapusty. Dorzuć odcedzone grzyby i śliwki. Gotuj na małym ogniu co najmniej godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli bigos okaże się zbyt kwaśny, złagodź smak odrobiną cukru, miodem lub powidłami. Dodatek kminku i szałwii pomoże w trawieniu.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki to potrawa, którą zna każdy Polak. Miękkie liście kapusty, delikatny farsz i aksamitny sos...

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mielonej łopatki i szynki /ewentualnie mielonego z indyka/
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 puszka pomidorów, papryka, bulion, przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
Z kapusty usuń głąb i gotuj ją 10 minut w osolonej wodzie. Oddziel liście i usuń twarde nerwy. Ryż ugotuj na półmiękko, cebulę podsmaż i połącz z mięsem, ryżem i jajkiem. Farsz przypraw, rozłóż na liściach i zwiń w roladki.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i piecz godzinę w 185°C. W połowie pieczenia obróć gołąbki. Sos przygotuj z pomidorów i papryki duszonych w bulionie, przetrzyj przez sito lub zblenduj.

Fasolka po bretońsku

Gęsta, aromatyczna i pełna smaku - fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które najlepiej smakują po powrocie z zimnego spaceru.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 200 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:
Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnie odlej wodę, zalej świeżą (około 2,5 litra), dodaj przyprawy i gotuj do miękkości - ok. 1,5 godziny.
Na patelni podsmaż boczek, kiełbasę i cebulę. Całość przełóż do garnka z fasolą, dodaj czosnek, koncentrat i gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z pajdą chleba.

Leczo - węgierskie danie rozgrzewające w polskim wydaniu

Kolorowe, pachnące papryką i pomidorami leczo to idealna propozycja dla tych, którzy szukają prostego, ale rozgrzewającego dania.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy
  • 2 papryki (różnych kolorów)
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory lub 1 puszka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i podsmaż kiełbasę. Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę. Duś z odrobiną bulionu około 20 minut. Na koniec dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy.
W wersji bezmięsnej zamiast kiełbasy można dodać bakłażana lub więcej wędzonej papryki - smak pozostanie intensywny, a potrawa będzie lżejsza.

Ratatouille - kolorowa propozycja dla jaroszy

To danie rodem z południa Francji doskonale sprawdzi się także na polskim stole - jest sycące, aromatyczne i pełne witamin.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 3 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 papryki (różne kolory)
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek, liść laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i piecz 30-40 minut w 190°C. Następnie przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory, przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie
Słupsk: Silny wiatr nad okolicami. Strażacy interweniowali ponad 50 razy!
Słupsk: Silny wiatr nad okolicami. Strażacy interweniowali ponad 50 razy!
Po zwolnieniach w New World szef MMO w świecie LOL-a zgłasza się z ofertą, która może otrzeć niejedną łzę
Po zwolnieniach w New World szef MMO w świecie LOL-a zgłasza się z ofertą, która może otrzeć niejedną łzę
Nowy kontrakt czeskiego napastnika. Ponad 90 milionów dolarów na stole
Nowy kontrakt czeskiego napastnika. Ponad 90 milionów dolarów na stole
Wypłaty z ARiMR 2025 – pieniądze już na kontach rolników
Wypłaty z ARiMR 2025 – pieniądze już na kontach rolników
Warszawa: ulica, na której czas zatrzymał się w PRL
Warszawa: ulica, na której czas zatrzymał się w PRL
Kielce: „Złodziej cateringu” z kokainą i marihuaną. 41-latek usłyszał dwa zarzuty
Kielce: „Złodziej cateringu” z kokainą i marihuaną. 41-latek usłyszał dwa zarzuty
Krasna: 60-latek zatrzymany z 53 skrzyniami mchu w dostawczaku
Krasna: 60-latek zatrzymany z 53 skrzyniami mchu w dostawczaku
Bolesławiec: 38-latek ukrył narkotyki w bębnie pralki i w kabinie prysznicowej
Bolesławiec: 38-latek ukrył narkotyki w bębnie pralki i w kabinie prysznicowej
Lubuskie: Mamy 28 nowych policjantów, część trafi do Zielonej Góry (ZDJĘCIA)
Lubuskie: Mamy 28 nowych policjantów, część trafi do Zielonej Góry (ZDJĘCIA)
Poznań: Zmiany w organizacji ruchu 1 listopada.Jak dojechać do poznańskich cmentarzy?
Poznań: Zmiany w organizacji ruchu 1 listopada.Jak dojechać do poznańskich cmentarzy?
Czchów: Przetrzymywał nielegalnie lwy oraz tygrysa. Mężczyzna usłyszał zarzuty
Czchów: Przetrzymywał nielegalnie lwy oraz tygrysa. Mężczyzna usłyszał zarzuty
Grudziądz: Kwesta na odnowienie zabytkowych nagrobków
Grudziądz: Kwesta na odnowienie zabytkowych nagrobków