Ciepłe, jednogarnkowe dania idealne po powrocie z cmentarza
Co ugotować na 1 listopada? Ciepłe, jednogarnkowe dania idealne po powrocie z cmentarza
1 listopada, Dzień Wszystkich Świętych, to w polskich domach czas wyjątkowy. Odwiedzamy groby bliskich, zapalamy znicze i wspominamy tych, którzy odeszli. Zazwyczaj wracamy zmarznięci, często po długim spacerze po cmentarzu. Nic więc dziwnego, że marzymy wtedy o czymś gorącym, aromatycznym i pożywnym. W wielu domach na stołach królują dania jednogarnkowe - przygotowane wcześniej, łatwe do odgrzania i często te same, które serwowały nasze prababcie.
Rosjanie nad Bałtykiem. Ten samolot przechwycili polscy piloci
Oto kilka sprawdzonych przepisów
Bigos
Bigos to tradycyjna potrawa, która zyskuje na głębi smaku z każdym kolejnym podgrzaniem.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg różnych mięs (łopatka, szynka, boczek, kiełbasa)
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek lub 2 łyżki powideł śliwkowych
- liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Mięsa pokrój, podsmaż razem z cebulą i dodaj do kapusty. Dorzuć odcedzone grzyby i śliwki. Gotuj na małym ogniu co najmniej godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli bigos okaże się zbyt kwaśny, złagodź smak odrobiną cukru, miodem lub powidłami. Dodatek kminku i szałwii pomoże w trawieniu.
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki to potrawa, którą zna każdy Polak. Miękkie liście kapusty, delikatny farsz i aksamitny sos...
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500 g mielonej łopatki i szynki /ewentualnie mielonego z indyka/
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 puszka pomidorów, papryka, bulion, przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Z kapusty usuń głąb i gotuj ją 10 minut w osolonej wodzie. Oddziel liście i usuń twarde nerwy. Ryż ugotuj na półmiękko, cebulę podsmaż i połącz z mięsem, ryżem i jajkiem. Farsz przypraw, rozłóż na liściach i zwiń w roladki.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i piecz godzinę w 185°C. W połowie pieczenia obróć gołąbki. Sos przygotuj z pomidorów i papryki duszonych w bulionie, przetrzyj przez sito lub zblenduj.
Fasolka po bretońsku
Gęsta, aromatyczna i pełna smaku - fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które najlepiej smakują po powrocie z zimnego spaceru.
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 200 g boczku
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnie odlej wodę, zalej świeżą (około 2,5 litra), dodaj przyprawy i gotuj do miękkości - ok. 1,5 godziny.
Na patelni podsmaż boczek, kiełbasę i cebulę. Całość przełóż do garnka z fasolą, dodaj czosnek, koncentrat i gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z pajdą chleba.
Leczo - węgierskie danie rozgrzewające w polskim wydaniu
Kolorowe, pachnące papryką i pomidorami leczo to idealna propozycja dla tych, którzy szukają prostego, ale rozgrzewającego dania.
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy
- 2 papryki (różnych kolorów)
- 1 cukinia
- 2 pomidory lub 1 puszka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i podsmaż kiełbasę. Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę. Duś z odrobiną bulionu około 20 minut. Na koniec dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy.
W wersji bezmięsnej zamiast kiełbasy można dodać bakłażana lub więcej wędzonej papryki - smak pozostanie intensywny, a potrawa będzie lżejsza.
Ratatouille - kolorowa propozycja dla jaroszy
To danie rodem z południa Francji doskonale sprawdzi się także na polskim stole - jest sycące, aromatyczne i pełne witamin.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 3 cebule
- 4 pomidory
- 3 papryki (różne kolory)
- 3 ząbki czosnku
- świeży tymianek, liść laurowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i piecz 30-40 minut w 190°C. Następnie przełóż do garnka, dodaj pokrojone pomidory, przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.