Co zrobić ze śliwkami? TOP 5 naszych sezonowych przepisów
Śliwki są uniwersalnymi owocami, które możesz zjeść na słodko i na wytrawnie. Doskonale łączą się z czekoladą, z migdałami, a także jako przetwory do mięs. Można je doprawiać aromatycznym cynamonem, imbirem i goździkami albo postawić na bardziej drzewny zapach rozmarynu. Każda z tych propozycji będzie strzałem w dziesiątkę.
Co zrobić ze śliwkami? Knedle ze śliwkami jak od babci
Klasyczne knedle ze śliwkami z twarogu to pomysł na obiad, deser i na kolację. Szczególnie polecamy podać je z roztopionym masłem, podsmażoną na złoto bułką tartą i delikatnie oprószone cynamonem. To klasyczne danie możesz znać z dzieciństwa, gdy robiła je babcia. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach knedle.
Pomysł na śliwki - smakowita czekośliwka
Powidła śliwkowe z czekoladą to rozpustny przysmak, który można wyjadać prosto ze słoika. Dodatek czekolady podkreśla smak owoców. Możesz jeść je na kromce chrupiącego chleba, posmarować nimi naleśniki lub przełożyć puszysty biszkopt. Taka czekośliwka będzie wodzić na pokuszenie nawet te osoby, które nie lubią zbyt słodkich dżemów.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Niezawodne ciasto czekoladowe ze śliwkami podbije podniebienie niejednego łasucha. Ma delikatną strukturę, jest idealnie słodkie i wilgotne. Śliwki umieść na spodzie blaszki i odwróć po upieczeniu, aby owoce zawsze były na górze i wyglądały apetycznie. To bardzo prosty sposób, który gwarantuje sukces.
Korzenne śliwki do herbaty
Kolejnym przysmakiem na zimę są korzenne śliwki do herbaty. Są zatopione w słodkim syropie, pachnące korzennymi przyprawami i przyjemnie dopełniają smak czarnej herbaty. Pozostały w słoiczku korzenny syrop przyda się także jako składnik marynat do mięsa i jako sos do sałatek. Sprawdź, jak zrobić korzenne śliwki do herbaty.
Ciasto leniwej gospodyni
Masz chrapkę na pyszne ciasto ze śliwkami, ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni? Odpowiedzią jest ciasto leniwej gospodyni. Soczyste śliwki skryte są pod maślaną kruszonką i otulone waniliowym aromat. Zrobisz je bez miksera, wałkowania i długiego zagniatania.
Niech te 5 niezawodnych przepisów ze śliwkami zachęci cię do pieczenia i gotowania aromatycznych przysmaków. Smacznego!