Coś słodkiego do kawy? Zamiast jagodzianek zrób galette z jagodami
Spieszmy się korzystać z jagód – sezon tak szybko mija. Galette z jagodami to łatwy, ale efektowny deser. Do jej przygotowania nie potrzebujesz formy do pieczenia ani skomplikowanych składników. Ta rustykalna tarta to kwintesencja lata. Jest lepsza niż jagodzianki i pasuje na wiele okazji. Wypróbuj przepis na bezstresowe ciasto.
Galette z jagodami – przepis na rustykalną tartę z owocami leśnymi
Czas przygotowania: ok. 1 godz. 45 min
Liczba porcji: 8-12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 45 g cukru,
- 140 g masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżki zimnej wody.
- 400 g jagód (lub borówek amerykańskich),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny.
- cukier puder do posypania
Jak zrobić galette z jagodami? Przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto. W misce lub na stolnicy połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj je palcami z suchymi składnikami, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie stopniowo wlewaj lodowatą wodę i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie zrób nadzienie. Jagody wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Odstaw.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Przenieś go na blachę i ostrożnie ściągnij górny arkusz papieru.
- Jagodowe nadzienie zacznij nakładać od środka, zostawiając wolny brzeg szerokości około 5 cm. Zawiń brzegi ciasta do środka, tworząc nierówną, rustykalną „falbankę” i delikatnie dociśnij.
- Tak przygotowaną galette piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż będzie rumiana i apetyczna. Jeżeli chcesz, oprósz ją cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi lodami, bitą śmietaną lub jogurtem greckim. Smacznego!
Z czym podawać galette z jagodami?
Galette, czyli tarty rustykalne, to moje ulubione sezonowe wypieki. Są łatwe, nie wymagają specjalnych sprzętów, a do ich przygotowania potrzebne są proste składniki. Po tarcie rustykalnej z truskawkami i rabarbarem nie płaczę długo, bo zamiast jagodzianek piekę galette z jagodami. Robię ją i w weekend (wtedy z podwójnej porcji), i w tygodniu. Na jeszcze ciepły kawałek ciasta nakładam lody (waniliowe lub śmietankowe) albo łyżkę lub dwie jogurtu greckiego. Jeżeli mam więcej czasu, wcześniej przygotowuję najlepszy krem z mascarpone, a całość dekoruję świeżymi listkami mięty.
Świetnie sprawdza się na chwilę przerwy z kawą na balkonie, spotkanie z przyjaciółką, weekendowy deser na działce albo na zakończenie dnia – zamiast kolacji. Pyszna także na drugi dzień, chociaż rzadko się zdarza, że coś zostaje.