Domowe przetwory. Kiszona papryka: żółta, pomarańczowa lub czerwona
Proponujemy - zamiast papryki marynowanej - zrobić w tym roku chociaż kilka słoików papryki kiszonej! Zobaczcie przepis!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń
Kiszona papryka jest rewelacyjna w smaku. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.
Składniki:
- 1 kg słodkiej różnokolorowej papryki
- 1 główka obranego czosnku
- przyprawa do kiszonych ogórków
- ewentualnie kilka ostrych papryczek
Zalewa:
- na litr wody 1-1,5 łyżki soli
Wykonanie:
- Wodę z solą zagotować i ostudzić.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, pozbawić nasion i białych przegród nasiennych oraz części zielonych.
- Pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze pół.
- Czosnek obrać
- Na dno wyparzonych słoików dać po łyżce przyprawy do ogórków kiszonych.
- Układać paprykę przekładając czosnkiem, ewentualnie dodać cząstki ostrych papryczek, ale ostrożnie.
- Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić słoiki.
- Trzymać w ciepłym miejscu do dwóch tygodni celem fermentacji.
- Po 2 tygodniach odkręcić zakrętki, przetrzeć je do sucha i ponownie zakręcić. Pasteryzować na zimę w temperaturze max. 80 stopni przez około 15 minut.
Uwaga: zielonej papryki według literatury bułgarskiej nie kisi się na zimę, bo wychodzi nietrwała, raczej małosolna.