Fasolka szparagowa siostry Anastazji to rarytas. Hit prosto z klasztoru

Siostra Anastazja Pustelnik potrafi zaskoczyć wieloma przepisami. Tym razem proponuje prostotę rodem z klasztornej kuchni. Jędrna fasolka szparagowa zalana słoną wodą doprawioną szczyptą cukru świetnie smakuje podana do kotletów. Zrobiona teraz przyda się na jesienne i zimowe dni, gdy świeżych warzyw ze świecą szukać. Poznaj przepis na smakowitą przekąskę.
fasolka szparagowaFasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk

Fasolka szparagowa na zimę siostry Anastazji – przepis do słoików

Liczba porcji: na 4 słoiki.

Czas przygotowania: łącznie 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 10 g soli,
  • odrobina cukru kryształu.

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść, umyj i delikatnie sparz wrzątkiem. Przelej zimną wodą i ułóż „na stojąco” w słoikach.
  2. Zagotuj zalewę z wymienionych składników i gorącą zalej fasolkę szparagową w słoikach.
  3. Na wierzch każdego słoika wlej 1 łyżkę oliwy.
  4. Zakręć słoiki i jeszcze pasteryzuj przez godzinę.
  5. Następnego dnia pasteryzuj przez 30 minut, w trzecim dniu przez 15 minut.
  6. Siostra Anastazja poleca podawać fasolkę szparagową jako dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa przygotowana według receptury siostry Anastazji to nie tylko sposób na przedłużenie letnich smaków, ale również gwarancja domowej jakości i prostoty wykonania. Przepis jest niezwykle łatwy, a sam proces pasteryzacji zapewnia długą trwałość przetworu bez potrzeby użycia konserwantów.

Dzięki delikatnej zalewie i dodatku oliwy, fasolka zachowuje swój naturalny smak i chrupkość, idealnie komponując się z daniami mięsnymi, ziemniakami czy jako składnik sałatek w chłodniejsze miesiące. W szczególności polecam sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową, która obłędnie smakuje.

Przepis na fasolkę szparagową do słoików siostry Anastazji został zainspirowany recepturą z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Szalał po ulicy BMW. 23-latek był pijany
Warszawa: Szalał po ulicy BMW. 23-latek był pijany
Dożynki Jasnogórskie. Polska wieś w pigułce. Wieńce rolników z całej Polski zachwycały różnorodnością
Dożynki Jasnogórskie. Polska wieś w pigułce. Wieńce rolników z całej Polski zachwycały różnorodnością
Krojanty:  Miasto pamięta o bohaterstwie 18. Pułku Ułanów Pomorskich
Krojanty: Miasto pamięta o bohaterstwie 18. Pułku Ułanów Pomorskich
Rybnik: Cross duathlon za nami. Niedzielna impreza to połączenie pływania i biegania
Rybnik: Cross duathlon za nami. Niedzielna impreza to połączenie pływania i biegania
Szczecinek: Tłumy na Festiwalu Światła. Niesamowite nocne show nad jeziorem
Szczecinek: Tłumy na Festiwalu Światła. Niesamowite nocne show nad jeziorem
Sandboxowa gra o budowaniu stała się nie tylko bardziej realistyczna, ale też wymagająca. Nowy dodatek zawiódł jednak graczy Roadcraft
Sandboxowa gra o budowaniu stała się nie tylko bardziej realistyczna, ale też wymagająca. Nowy dodatek zawiódł jednak graczy Roadcraft
Warszawa: Zatrzymali 46-latka. Miał podpalić restaurację
Warszawa: Zatrzymali 46-latka. Miał podpalić restaurację
Koszalin: Wpadł po 13 latach. Był poszukiwany
Koszalin: Wpadł po 13 latach. Był poszukiwany
Kutno: Wiózł dziecko do przedszkola. Był pod wpływem narkotyków
Kutno: Wiózł dziecko do przedszkola. Był pod wpływem narkotyków
Rybnik-Kamień: Cross duathlon. Uczestnicy płynęli kilkaset metrów
Rybnik-Kamień: Cross duathlon. Uczestnicy płynęli kilkaset metrów
Przelewice: Rolnicy z całego regionu obchodzili święto plonów
Przelewice: Rolnicy z całego regionu obchodzili święto plonów
Warszawa: 40-latka odpowie za usiłowanie zabójstwa
Warszawa: 40-latka odpowie za usiłowanie zabójstwa