Frytki marchewkowe. Konkurent dla klasycznego dania
Marchew to warzywo, które warto jeść regularnie, nie tylko ze względu na smak, ale też cenne właściwości. Dostarcza witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a jej największą zaletą jest obecność beta-karotenu, związku, który wspiera odporność, wzrok oraz kondycję skóry. Regularne spożywanie marchwi wspomaga też regenerację naskórka i łagodzi stany zapalne, takie jak trądzik.
Frytki z marchewki świetnie komponują się z prostymi, domowymi sosami, na przykład na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem, koperkiem i odrobiną soku z cytryny. Dobrze pasują też do dań z kurczakiem, rybą, pieczoną ciecierzycą albo jako element warzywnej miski z hummusem. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrazistego, posyp je parmezanem albo sezamem tuż po upieczeniu, ponieważ to szybki sposób, by dodać im ciekawą konsystencję i jeszcze więcej smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do posiłku to koniecznie spróbuj domowych frytek z marchewki. Raz zrobisz i już nie wrócisz do mrożonych.Jak zrobić frytki z marchewki? Poznaj prosty przepis na frytki z marchewki!
Składniki na frytki marchewkowe:
- Marchew – 2 średnie sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek lub inny olej – 1 łyżeczka (5 g)
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Kurkuma
- Curry
- Sól
Przygotowanie frytek marchewkowych:
Krok 1: Marchewki umyj i obierz ze skórki. Następnie przekrój poprzecznie na pół i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w paski. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę i curry. Dokładnie wymieszaj. Kawałki marchewki wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek marchewki powinien być pokryty oliwą z przyprawami.
Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski marchewki równomiernie rozłóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 min w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.
Krok 3: Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z marchewki z piekarnika, frytki z marchewki przepis, pomysł na zdrowe frytki, frytki marchewkowe kalorie, frytki marchewkowe fit, marchew przepisy kulinarne, frytki marchewkowe przygotowanie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena