Gęś pieczona w rękawie. Wyjątkowe danie na rodzinny obiad
W tym artykule:
Pieczenie gęsi w rękawie to doskonały sposób na uzyskanie soczystego i delikatnego mięsa. Do naszego przepisu proponuję użyć piersi z gęsi. Przed pieczeniem polecam natrzeć gęś mieszanką masła i przypraw. Do pieczonej piersi gęsi dodaję jabłka i żurawinę. Owoce doskonale podkreślają smak drobiu i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Po upieczeniu gęsi nie krój jej od razu. Wyjmij mięso z rękawa i pozwól, by poleżało przez ok. 15 minut. W tym czasie w środku zamkną się wszystkie soki. Tak otrzymasz idealnie soczystą i rozpływającą się w ustach pieczoną gęsinę. Do mięsa podaj gotowane lub pieczone ziemniaki. Nie zapomnij o warzywach. Polecam zwłaszcza buraczki lub czerwoną kapustę na ciepło.
Ksiądz wprost o dekoracjach na grobach. "Niesiemy tony zniczy"
Gęś pieczona w rękawie - przepis na pierś z gęsi z jabłkami
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 piersi z gęsi,
- 2 jabłka,
- garść suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miękkiego masła
- olej.
Jak zrobić pierś gęsi w rękawie?
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Do miseczki włóż masło i wsyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Piersi gęsi oczyść. Skórę ponacinaj w kratkę. Dokładnie natrzyj piersi mieszanką masła z przyprawami. Natrzyj je zarówno z zewnątrz, jak i pod skórą.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż krótko piersi, żeby się zrumieniły.
- Jabłka obierz i pokrój na ósemki.
- Przełóż piersi do rękawa, dodaj owoce, zamknij rękaw i ułóż w brytfance.
- Piecz gęsinę ok. 70 minut.
- Wyjmij mięso z piekarnika i zostaw na 15 minut przed pokrojeniem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!