Gotując fasolkę szparagową dodaję ciut tego. Dzięki temu zachowuje swój wakacyjny kolor
Fasolka szparagowa – smaczna i zdrowa
Fasolka szparagowa – żółta i zielona – to nie tyko warzywo smaczne, ale i zdrowe. Zawiera sporą dawkę błonnika, antyoksydantów, a także witamin i minerałów. Przy tym ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom na diecie redukcyjnej. Fasolka może być pomocna dla kobiet w ciąży (ze względu na kwas foliowy), wspomagać naszą odporność, zdrowe jelita, a nawet obniżać poziom złego cholesterolu. Warto zatem już dziś włączyć fasolkę szparagową do codziennej diety.
Fasolka szparagowa – przepisy
Do jakich dań idealnie będzie pasować fasolka szparagowa? Prezentujemy ciekawe pomysły na wykorzystanie fasolki w kuchni – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Fasolka jako dodatek: fasolka dobrze komponuje się z różnymi mięsami i rybami, a także z jakiem sadzonym. Do obiadu dodać do niej zasmażki z masła i bułki tartej, by cała rodzina była zachwycona. Możesz także przyrządzić do niej szybki sos z majonezu, musztardy i szczypiorku, dzięki czemu będzie jeszcze lepsza!
- Fasolka do zup: zupa z fasolki szparagowej to niejedyna opcja. Dobrze będzie się ona komponować z warzywami korzeniowymi, kalafiorem, czy groszkiem. Taka warzywna zupa będzie wyjątkowo zdrowa!
- Fasolka do sałatki: fasolka do dobry dodatek sałatkowy, ponieważ dobrze smakuje także na zimno. Można z jej zrobić włoską sałatkę z pomidorami i pesto, grecką z fetą i oliwkami, czy sycącą z bobem i boczkiem.
- Inne opcje: fasolkę możemy dodać do tart, zapiec w cieście, marynować, dusić, mrozić, a także zamknąć w słoiku na zimę.
Trik na idealną fasolkę szparagową
Jędrna, soczyście żółta lub zielona fasolka szparagowa to perfekcyjny dodatek do obiadu. Niestety, zamiast tego często wychodzi miękka, gumiasta, a jej barwa jest wyblaknięta.
Jak temu zapobiec i przyrządzić idealną fasolkę do obiadu? Sprawdzone porady dotyczące gotowania fasolki znajdziecie w naszej galerii zdjęć.